Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > De ce i-au pus americanii pe japonezi să se predea la bordul USS Missouri (BB-63)?
Articole online

De ce i-au pus americanii pe japonezi să se predea la bordul USS Missouri (BB-63)?

capitulare

De ce i-au pus americanii pe japonezi să se predea la bordul USS Missouri (BB-63)?

Punând capăt ostilităților, japonezii au fost de acord cu o capitulare necondiționată prin semnarea capitulării la bordul navei USS Missouri (BB-63). De ce a fost celebra navă de luptă americană locul unui astfel de eveniment istoric? Există două răspunsuri, iar ambele au motivele lor.

USS Missouri (BB-63)

USS Missouri a fost un cuirasat din clasa Iowa și ultimul de acest tip care a fost comandat în Marina SUA. A intrat în planurile marinei în ianuarie 1941 și pusă în funcțiune câțiva ani mai târziu, în iunie 1944. Missouri s-a alăturat luptei din Pacific la 13 ianuarie 1945 și a fost repartizată la Task Force (TF) 58.

Ca parte a TF 58, Missouri a luat parte la acțiuni în largul Iwo Jima și Okinawa. La 5 mai 1945, a părăsit grupul operativ și a devenit nava amiral a Flotei a treia a amiralului William F. Halsey.

La 21 august, după ce a primit vestea capitulării Japoniei, Missouri a trimis 200 de ofițeri și oameni pe nava sa soră, USS Iowa (BB-61), în vederea pregătirii pentru ocuparea țării. Opt zile mai târziu, căpitanul Stuart S. Murray a primit vestea că nava de luptă va găzdui ceremonia de capitulare, programată inițial pentru 31 august.

În vederea pregătirii pentru evenimentul istoric, Missouri a fost vopsit și curățat. Pe 27 august, în timp ce cuirasatul naviga spre Golful Tokyo, steagul pe care comodorul Matthew Perry îl arborase în expediția sa în Japonia în 1853 a fost adus la bord și expus lângă locul unde urma să aibă loc ceremonia.

Semnarea actului japonez de capitulare

Deși inițial fusese planificată pentru 31 august 1945, vremea nefavorabilă a împins data semnării la 2 septembrie. În primele ore ale acelei zile, reprezentanții aliaților, inclusiv amiralul de flotă Chester Nimitz, care a semnat în numele Statelor Unite, și generalul de armată Douglas MacArthur, care a semnat în calitate de comandant suprem al Puterilor Aliate.

Printre ceilalți care au fost prezenți la bordul USS Missouri se numărau reprezentanți ai Regatului Unit, Republicii Chineze, Uniunii Sovietice, Commonwealth-ului Australiei, Regatului Țărilor de Jos, Dominionului Noii Zeelande, Dominionului Canadei și guvernului provizoriu al Republicii Franceze.

La ora 8:56, au sosit reprezentanții japonezi, conduși de ministrul afacerilor externe Mamoru Shigemitsu, iar după ce toate părțile au semnat cele două documente – un exemplar japonez și unul aliat – ceremonia de 23 de minute s-a încheiat. După aceasta, delegația japoneză a plecat.

Missouri

De ce a fost ales USS Missouri (BB-63)?

Întrebarea rămâne în continuare: de ce a fost semnată capitularea japoneză la bordul USS Missouri?

Missouri văzuse relativ puține acțiuni de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, în comparație cu alte nave de luptă staționate în Golful Tokyo în ziua în care a fost semnat actul de capitulare. De exemplu, HMS Duke of York (17) a jucat un rol în scufundarea cuirasatului german Scharnhorst, iar HMS King George V (41) a contribuit la scufundarea Bismarck. Bineînțeles, a fost prezent și USS Iowa, dar nu a fost selectat, la fel ca și portavioanele flotei aliate, care au rămas pe mare.

Speculațiile au înconjurat implicarea președintelui american Harry S. Truman. Acesta s-a născut în Lamar, Missouri, iar nava de luptă nu a fost numită doar pentru statul său natal, ci și pentru fiica sa, Margaret Truman, care a sponsorizat construcția navei.

Cel mai probabil, însă, motivul este că Missouri era nava amiral a Flotei a treia. Alte nave meritau această onoare, iar Truman cu siguranță a simpatizat cu nava. 

Registration

Aici iti poti reseta parola