Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > De câte ori a existat riscul începerii celui de-al Treilea Război Mondial?
Articole online

De câte ori a existat riscul începerii celui de-al Treilea Război Mondial?

Război Nuclear

De câte ori a existat riscul începerii celui de-al Treilea Război Mondial?

Criza rachetelor cubaneze, de exemplu, a văzut Statele Unite și Uniunea Sovietică blocate într-un impas nuclear. Timp de 13 zile, tensiunile au crescut vertiginos, multe țări temându-se de izbucnirea unui război nuclear. În timpul conflictului au existat și alte câteva situații care ar fi putut ușor să se transforme în dezastru și să ducă în cele din urmă la cel de-al treilea război mondial.

Un pilot Lockheed U-2 era cât pe ce să declanșeze cel de-al Treilea Război Mondial

La 27 octombrie 1962, la doar cinci zile după ce președintele american John F. Kennedy a făcut o emisiune națională prin care avertiza națiunea cu privire la rachetele sovietice din Cuba, un Lockheed U-2 a decolat într-un zbor de rutină din Alaska. Căpitanul Charles Maultsby urma să survoleze Novaya Zemlya, unde sovieticii efectuau teste nucleare. Insula siberiană era situată la aproximativ 1.000 de mile de Polul Nord, iar Maultsby urma să folosească hârtie specială de filtru pentru a testa radiațiile.

Pe măsură ce U-2 se apropia de zonă, busola lui Maultsby a început să se îndrepte spre câmpul magnetic al Pământului, obligându-l să treacă la navigația clasică. Din nefericire, aurora boreală avea alte planuri, făcând această formă de navigație aproape imposibilă.

Acesta a sfârșit prin a-și pilota avionul de spionaj cu mult în afara cursului, traversând accidental în URSS. MiG-urile sovietice au pornit la drum odată ce Maultsby a fost detectat, obiectivul fiind acela de a doborî U-2. Maultsby a transmis prin radio „Mayday”, ceea ce a determinat interceptorii să îi localizeze poziția, iar două Convair F-102 Delta Daggers au primit ordin să îl aducă pe pilot acasă.

U-2 al lui Maultsby s-a retras în siguranță din spațiul aerian sovietic și a aterizat înapoi în Alaska. A doua zi, Nikita Hrușciov a fost de acord să dezmembreze toate rachetele sovietice din Cuba. De asemenea, i-a trimis o scrisoare lui Kennedy, explicând că U-2 ar fi putut fi ușor confundat „cu un bombardier nuclear, ceea ce ne-ar fi putut împinge la un pas fatal” – traducere: incidentul ar fi putut declanșa ceva mult mai mare, ceea ce înseamnă că lumea ar fi fost foarte aproape de sfârșitul Războiului Rece.

Vasili Arkhipov a refuzat să lanseze o torpilă cu încărcătură nucleară

O altă situație din timpul Războiului Rece în care lumea ar fi putut foarte aproape să se sfârșească a fost 27 octombrie 1962. După ce s-a aflat că rachetele sovietice se aflau în Cuba, SUA au ordonat o blocadă navală în jurul țării. Marina americană a început să arunce în apă încărcături de semnalizare de adâncime, pentru a forța submarinele sovietice să iasă la suprafață. Pentru o navă înarmată nuclear, însă, aceste încărcături de avertizare neletale au fost luate drept explozibili.

Căpitanul submarinului B-59 a crezut că această acțiune reprezintă actul de deschidere a unui al treilea război mondial din partea SUA, după ce nu mai avusese niciun contact cu Kremlinul de câteva zile, și a ordonat ca torpila cu vârf nuclear a submarinului să fie pregătită pentru lansare. Din fericire, nu a putut fi lansată fără a primi autorizația celor trei ofițeri superiori. În cea mai mare parte, echipajul a fost de acord cu căpitanul. Cu toate acestea, un ofițer, comandantul secund Vasili Arkhipov, a refuzat să fie de acord cu planul.

După multe discuții, Arkhipov i-a convins pe căpitan și echipaj să nu lanseze torpila și, în schimb, să iasă la suprafață și să aștepte instrucțiuni suplimentare de la Moscova. B-59 s-a întors în Uniunea Sovietică fără incidente; dacă nu ar fi fost Arkhipov, s-ar fi putut ajunge cu ușurință la o „încăierare” nucleară.

O eroare de calculator era cât pe ce să se termine cu un dezastru

Pe măsură ce Războiul Rece a progresat, la fel a făcut și tehnologia, iar aceasta avea potențialul de a pune capăt lumii așa cum o cunoșteam, dacă ar fi sfârșit prin a fi folosită incorect. Atât SUA, cât și sovieticii au devenit dependenți de sistemele informatice pentru a detecta potențiale atacuri nucleare. Din nefericire, acestea au fost supuse unor defecțiuni, inclusiv un incident nuclear la limită care a avut loc la NORAD la 9 noiembrie 1979.

În acea dimineață, la ora 3:00, tehnicienii au fost alertați cu privire la un atac aerian nuclear masiv care se îndrepta spre SUA. Mai multe interceptoare au fost lansate după ce centrele de control au fost avertizate de atac. Chiar și aeronava „apocaliptică” a președintelui Jimmy Carter a primit ordin să decoleze în urma alertei. SUA credeau cu adevărat că un război nuclear era inevitabil, iar oficialii erau pregătiți să contraatace. Problema era că sovieticii nu lansaseră un baraj de rachete nucleare asupra Americii.

La câteva minute de la transmiterea alertei inițiale, tehnicienii s-au uitat la datele din satelit pentru a verifica atacul și și-au dat seama că nu au fost detectate rachete în curs de lansare și nici bombardiere inamice care să se apropie. S-a dovedit că cineva rulase din greșeală un program de antrenament realist care simula un atac nuclear sovietic. Cunoscut sub numele de „Incidentul benzii de antrenament”, acesta a fost rulat pe același computer pe care funcționa sistemul național de avertizare timpurie.

Greșeala a fost cât pe ce să ducă la un contraatac în toată regula din partea SUA, ceea ce ar fi dus, fără îndoială, la un război nuclear. Liderul sovietic Leonid Brejnev i-a scris chiar președintelui Carter pentru a sublinia „pericolul imens” pe care l-a provocat greșeala. 

Stanislav Petrov a mers împotriva protocolului

Dacă există un moment în care lumea ar fi putut să se sfârșească în timpul Războiului Rece, acesta a fost acest incident care a avut loc la 26 septembrie 1983. În jurul miezului nopții, un buncăr de rachete, comandat de locotenent-colonelul Stanislav Petrov, a intrat în stare de panică. Sistemul lor de detectare prin satelit îi alertase că SUA lansaseră cinci rachete balistice intercontinentale (ICBM) spre Uniunea Sovietică.

Cu toate acestea, aceasta a fost o alarmă falsă. Un satelit sovietic confundase o strălucire a soarelui în apropiere de Montana cu o lansare de rachetă. După ce sistemul de detecție a sunat, protocolul a cerut lui Petrov să raporteze Înaltului Comandament sovietic orice semn de lansare de rachete. Din fericire, locotenent-colonelul a avut încredere în intuiția sa și s-a abținut să raporteze alarma.

Petrov era conștient de faptul că sateliții nu erau perfecți. De fapt, erau predispuși să facă greșeli. Nu prea avea sens pentru el ca SUA să lanseze un război nuclear cu doar cinci rachete. Alegând să ignore alarmele, s-a dovedit în curând că nu fusese lansată nicio armă.

Războiul nuclear a fost, din nou, evitat la limită.

Able Archer 83

Exercițiul NATO cunoscut sub numele de Able Archer 83 aproape că s-a încheiat cu un război la scară largă.

A fost simularea unui atac convențional asupra Europei de către Uniunea Sovietică, care ar putea fi întâmpinat cu un contraatac lansat de SUA. Simulările de acest gen nu erau neobișnuite, mai ales în timpul Războiului Rece, dar acest exercițiu a căpătat un aer de realism care le-a depășit pe cele anterioare.

SUA au mutat 19.000 de soldați în Europa, au ridicat starea de alertă la DEFCON 1 și au relocat elemente de comandă în vederea pregătirii pentru jocul de război. Acestea sunt măsuri luate în mod obișnuit în timp de război. O astfel de demonstrație de forță militară s-a aliniat perfect cu modul în care sovieticii credeau că americanii vor începe un atac nuclear, ceea ce i-a determinat pe oficialii militari să rămână în stare de alertă maximă, temându-se că exercițiul este o acoperire pentru un atac real.

Cu americanii complet nepregătiți, documente guvernamentale declasificate au dezvăluit mai târziu că sovieticii erau pregătiți. Își pregătiseră arsenalul nuclear și unitățile din Germania de Est și Polonia. Forțele țării au rămas așa până la 11 noiembrie 1983, când exercițiul a ajuns la final.

Desigur, niciun atac real nu a avut loc, dar sovieticii erau pregătiți pentru un potențial al treilea război mondial.

Registration

Aici iti poti reseta parola