Dacă lui Ceauşescu îi plăcea un cadou, se întâmpla ceva deosebit. Cazul Mitroiu

 

Despre una dintre celebrele vizite de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu – care s-au înmulţit mai ales în Epoca de Aur –, fostul angajat al Atelierului Design ARO, Gheorghe Mitroiu, a păstrat o amintire de neuitat. De când a preluat puterea în 1965 şi până în 1989, Nicolae Ceauşescu a efectuat 7 vizite de lucru […]

Despre una dintre celebrele vizite de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu – care s-au înmulţit mai ales în Epoca de Aur –, fostul angajat al Atelierului Design ARO, Gheorghe Mitroiu, a păstrat o amintire de neuitat.

De când a preluat puterea în 1965 şi până în 1989, Nicolae Ceauşescu a efectuat 7 vizite de lucru la Uzina ARO. Prin anii ’80, în perioada când la conducere era directorul Ion Giuvelcă, fostul dictator a vizitat ARO de două ori. 

Despre acele deplasări ale secretarului general al PCR, juristul Gheorghe Mitroiu şi-a amintit câteva detalii de o valoare istorică inestimabilă, mai ales pentru refacerea atmosferei din jurul acelor evenimente minuţios pregătite. Una dintre dezvăluirile lui Mitroiu este legată de fotografia care le-a dat viaţa peste cap mai-marilor de la Uzina ARO.

Cea de-a doua îl are chiar pe el în prim-plan şi are legătură cu obligatoriul cadou ce trebuia pregătit pentru Ceauşescu. În cele peste două decenii, Gheorghe Mitroiu a trăit şi a văzut multe la ARO, dar una dintre mândriile sale rămâne ideea care i-a plăcut enorm Geniului Carpaţilor.

În interviul publicat de jurnaluldearges.ro, fostul jurist a dezvăluit cum i s-a dat misiunea de a găsi un cadou ideal pentru dictator. Soţii Ceauşescu erau obişnuiţi să primească diverse cadouri pe post de simboluri ale marilor realizări din Epoca de Aur, aşa că nu trebuia să dea greş.

Sarcina lui era să găsească un dar care să reprezinte şi uzina, dar care să fie şi suficient de special încât să-l impresioneze pe Ceauşescu.

„Înainte de o altă vizită a Tovarășului la uzina ARO, s-a dat alarma în fabrică că secretarul general trebuie să primească ceva din partea uzinei, dar nimeni nu ştia ce i se putea oferi, încât să-l încânte. Am stat şi m-am gândit şi până la urmă i-am spus directorului Giuvelcă că mă duc la Bucureşti, la muzeul cu lucrurile primite de Ceauşescu, să mă inspir.

Am fost la Bucureşti şi am văzut obiectele. Majoritatea străluceau de îţi luau ochii. M-am întors la fabrică şi i-am spus directorului că trebuie să-i dăm cadou o maşină din sticlă, că aia luceşte. A fost de acord şi m-a pus să-i fac macheta!

M-am dus la o librărie, am cumpărat un ARO de jucărie şi l-am vopsit cu gri metalic, după care l-am prins pe un postament. Directorul a trimis macheta la o fabrică de sticlă, iar maşina care s-a întors, cea din sticlă, era superbă.

Ceauşescu a fost foarte încântat de cadou, iar eu ca primă din partea directorului Giuvelcă am primit o zi liberă. Era o mândrie, pe atunci, să primeşti o zi liberă de la director”, a rememorat Gheorghe Mitroiu pentru jurnaluldearges.ro.