Evenimentul Istoric > Articole online > Cumplit. Tsunami-ul care a echivalat cu puterea a 550 de bombe nucleare
Articole online

Cumplit. Tsunami-ul care a echivalat cu puterea a 550 de bombe nucleare

Numărul morților nu este nici acum cunoscut cu exactitate. A fost apreciat între 230.000 și 310.000. Au murit ca urmare a unui tsunami cu valuri care au atins și 30 de metri înălțime, scrie history.info.

Valul tsunami a fost provocat de un cutremur care a avut epicentrul în Oceanul Indian, la circa 100 de kilometri de coasta insulei Sumatra.

Cutremurul a avut o intensitate de 9,1-9,3 pe scara Richter, fiind al treilea cel mai puternic înregistrat de seismograf de când au fost introduse măsurările seismelor. Cel mai puternic cutremur de pământ a fost în 1960 în Chile, acesta având o intensitate de 9,5 pe scara Richter.

În timpul cutremurului a fost eliberată o energie echivalentă cu explozia a 9.560.000 de megatone de TNT (550 de milioane de bombe atomice precum cea lansată asupra orașului japonez Hiroshima).

Planeta întreagă a resimțit acest seism, vibrând. Cutremurul a fost resimțit până în Alaska.

Ca în filmele despre Apocalipsă, fundul mării s-a ridicat cu câțiva metri, provocând un enorm val tsunami.

Au fost înregistrate valuri până în Canada și America de Sud.

Indonezia a fost cel mai rău afectată. Acolo au murit 270.000 de oameni!

Locul cel mai îndepărtat de pe Planetă unde s-au înregistrat victime a fost Africa de Sud, de cealaltă parte a Oceanului Indian.

Numărul imens de victime a fost și rezultatul faptului că nu exista niciun sistem de avertizare de tsunami în Oceanul Indian, deci populația a fost luată prin surprindere.

În ziua de azi există sistem de alertă. Acesta a fost instituit de Națiunile Unite, după acest dezastru.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola