Evenimentul Istoric > Articole online > Cum era tachinat autorul Statuii Libertății
Articole online

Cum era tachinat autorul Statuii Libertății

Frederic August Bartholdi, cel care a conceput și executat Statuia Libertății pe banii guvernului francez, era tachinat de amici care-l întrebau dacă Franța nu mai are nevoie de libertate, deoarece o dăruia americanilor.

Orașul natal, Colmar, i-a ridicat un monument, la 1907, lui Bartholdi, înfățișându-l pe artist sprijinit de un soclu pe care tronează Statuia Libertății.

Sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi s-a născut la 2 august 1834 în oraşul Colmar, regiunea Alsacia, Franţa. A urmat liceul Louis-le-Grand din Paris şi apoi a studiat arhitectura la École nationale supérieure des Beaux-Arts (Şcoala naţională de Arte Frumoase), potrivit www.famousbirthdays.com.

În 1865 a avut, împreună cu alţi câţiva artişti, ideea unui monument închinat alianţei franco-americane din 1778, care s-a materializat în proiectarea şi realizarea Statuii Libertăţii.

Inaugurarea

La 28 octombrie 1886, a avut loc inaugurarea oficială a Statuii Libertăţii pe Liberty Island din New York.

Lucrarea monumentală situată pe Liberty Island, în vecinătatea Ellis Island, a fost dăruită Statelor Unite ale Americii de către statul francez, la 4 iulie 1884, ca semn de prietenie între cele două naţiuni, dar şi cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea Independenţei celor 13 colonii engleze.

Până în 1956, Liberty Island era cunoscută sub numele de Bedloes Island.

Ideea unui monument dedicat Statelor Unite a fost avansată de politicianul francez Edouard de Laboulaye, cunoscut, ulterior, sub numele de „Tatăl Statuii Libertăţii”, notează site-ul www.libertyellisfoundation.org.

Construcţia statuii, care se numea ”Liberté éclairant le monde” – ”Libertatea luminează lumea”, a început în Franţa, în 1875, şi a fost realizată de sculptorul Frédéric Auguste Bartholdi.

Inginerul structurii a fost Gustave Eiffel, iar metoda de fabricare a fost procesul de matriţare. Monumentul este construit din plăci subţiri de cupru, bătute în forme de lemn, acestea fiind montate pe un schelet de oţel. Statuia a fost finalizată la Paris, în iunie 1884.

350 de bucăţi

La începutul anului 1885, statuia a fost demontată în 350 de bucăţi şi îmbarcată cu destinaţia Statele Unite.

Sosirea sa a fost primită în sunet de fanfară. Statuia a fost depozitată până în momentul în care piedestalul a fost gata.

Construcţia piedestalului din beton îmbrăcat în granit, conceput de Richard Morris Hunt, a fost încheiată în 1886. La 28 octombrie 1886, ”Lady Liberty”, cum îi mai spun americanii, a fost inaugurată.

Statuia reprezentând personificarea feminină a libertăţii stă cu un picior pe lanţul rupt al sclaviei. Aceasta are o torţă în mâna dreaptă şi o tăbliţă în stânga.

Tăbliţa are scris pe ea „JULY IV MDCCLXXVI” – 4 iulie 1776, data la care a fost semnată Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite ale Americii.

În mâna dreaptă, statuia are o făclie aurită, iar pe capul acesteia se află o coroană împodobită cu şapte fascicole de lumină şi 25 de ferestre.

La 15 octombrie 1924, Statuia Libertăţii a fost desemnată monument naţional, iar din 1984 se află pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Deşi nu la fel de faimoasă, o altă lucrare importantă a artistului a fost „Leul din Belfort” (1871-1880), gravat în gresie roşie extrasă dintr-un deal de lângă oraşul Belfort din estul Franţei.

Bartholdi a murit la 4 octombrie 1904.

Registration

Aici iti poti reseta parola