Grenada a aterizat aproape de locul în care se aflau preşedinţii, Prima Doamnă Laura Bush, Prima Doamnă a Georgiei şi alte oficialităţi.
Grenada pe care a folosit-o cu scopul de a ucide era un RGD-5 de fabricaţie sovietică şi a fost ascunsă, îmbrăcată într-o batistă roşie, scrie history.info.
Din fericire pentru potenţialele victime, batista a împiedicat declanşatorul, aşa că explozia nu s-a mai produs.
Preşedinţii au aflat ulterior
Preşedinţii nu au ştiut de pericolul de moarte în care s-au aflat decât după ce s-a încheiat mitingul, şi au fost informaţi de personalul de securitate.
Un agent de securitate georgian s-a alertat şi a recuperat grenada, retrăgând-o din acel perimetru. În timpul acesta, autorul tentativei de asasinat a reuşit să fugă.
FBI are un birou la Tbilissi, ceea ce îi permite să răspundă rapid la cazuri precum acesta. Agentul Bryan Paarmann a fost informat rapid de atac şi, la cererea Guvernului georgian, FBI a dechis o anchetă.
A fost adus personal suplimentar, agenţi de la Budapesta, FBI Lab şi biroul din Washington DC, notează arhivele FBI.
Ancheta, pas cu pas
Agenţii au analizat grenada, cartografiat scena crimei şi obţinut un eşantion de ADN din batistă, aşa că au aflat profilul genetic al atacatorului.
Au fost puse cap la cap toate imaginiile şi fotografiile realizate în acea zi. În strânsă colaborare cu autorităţile georgiene au fost folosite fotografiile pentru a identifica şi apoi interoga martori potenţiali din mulţime.
O georgiană a declarat că a văzut un suspect într-o haină mulată, care avea o batistă roşie. Un desenator a schiţat portretul robot al acestuia, în baza descrierii.
Apoi dintr-o imagine au reperat un bărbat cu o cameră foto mare, care avusese acces la zona atacului. Era un profesor invitat din Boise, Idaho. Au obţinut de la el fotografii şi, pe baza descrierilor femeii, au putut identifica un suspect printre fotografiile profesorului.
Autorităţile georgiene au dat publicităţii fotografia şi au creat o linie telefonică specială pentru a obţine informaţii.
La scurt timp după, ofiţerii georgieni erau la uşa lui Vladimir Arutyunian, care a deschis focul, ucigând un poliţist georgian.
Arutyunian trăia împreună cu familia sa în condiţii de sărăcie undeva la periferia capitalei georgiene Tbilissi.
Şi-a mărturisit fapta
A fost şi el rănit şi şi-a mărturisit fapta pe patul de spital. A afirmat că a acţionat astfel pentru că Guvernul georgian devenise o marionetă a Statelor Unite ale Americii.
El a refuzat ulterior să coopereze în timpul procesului şi a pledat nevinovat. A fost condamnat în cele din urmă la închisoare pe viaţă.
Chiar dacă ar fi eliberat, Statele Unite ar putea cere extrădarea sa.
Nu se ştie dacă a acţionat singur sau lucra pentru o organizaţie.
Poliţia a descoperit ulterior un laborator chimic în subsolul clădirii şi un buncăr în pădure, unde Arutyunian stocase produse chimice, explozibili şi alte materiale
Arutyunian era membru al unui partid politic denumit Uniunea Democratică pentru Renaştere, dar l-a părăsit cu circa un an înaintea tentativei de asasinat.
Partidul era considerat în general unul prorus, în timp ce Saakashvili era considerat un proamerican.