Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 26 octombrie 2001: George W. Bush semnează Patriot Act
Articole online

26 octombrie 2001: George W. Bush semnează Patriot Act

Bush

26 octombrie 2001: George W. Bush semnează Patriot Act

USA PATRIOT Act, așa cum este cunoscut oficial, este acronimul pentru „Unirea și întărirea Americii prin furnizarea de instrumente adecvate necesare pentru interceptarea și obstrucționarea terorismului”. Bush a sperat că această legislație bipartizană va împuternici agențiile de aplicare a legii și de informații să prevină viitoarele atacuri teroriste pe teritoriul american.

Legea era menită, în cuvintele lui Bush, să „sporească pedepsele care vor cădea asupra teroriștilor sau a oricărei persoane care îi ajută”. Legea a sporit capacitatea agențiilor de informații de a face schimb de informații și a eliminat restricțiile privind supravegherea comunicațiilor. Agenții de aplicare a legii au primit mandate mai largi pentru a lupta împotriva contrafacerii financiare, a contrabandei și a schemelor de spălare a banilor care finanțau teroriștii. Definiția extinsă a terorismului din Patriot Act a conferit, de asemenea, FBI-ului puteri sporite pentru a accesa informații personale, cum ar fi dosarele medicale și financiare.

Patriot Act a înlocuit toate legile de stat

În timp ce Congresul a votat în favoarea proiectului de lege, iar unii americani au considerat că legea nu mergea de fapt suficient de departe pentru a combate terorismul, legea s-a confruntat cu un torent de critici. Activiștii pentru drepturile civile s-au temut că Patriot Act va reduce libertățile civile interne și va da executivului prea multă putere pentru a investiga americanii – o teamă care nu a mai fost resimțită din epoca protestelor din anii 1960 și 1970, când FBI a pus microfoane și s-a infiltrat în grupurile anti-război și pentru drepturile civile.

Patriot Act s-a confruntat cu contestații juridice continue din partea Uniunii Americane pentru Libertăți Civile, iar unii membri ai Congresului care inițial au susținut proiectul de lege și-au exprimat îndoielile. Cu toate acestea, un Congres controlat de republicani a adoptat și George W. Bush a semnat o reînnoire a controversatului Patriot Act în martie 2006. Bush a exacerbat controversele legate de reînnoirea legii prin emiterea, imediat după aceea, a unei așa-numite „declarații de semnare” – o scutire executivă de la aplicarea sau respectarea anumitor clauze din lege. În 2020, principalele prevederi ale legii au expirat.

Registration

Aici iti poti reseta parola