Cum a schimbat dezastrul de la testul Baneberry viitorul testelor nucleare subterane?
Bomba a fost detonată, iar testul a trecut rapid de la rutină la dezastru. În câteva minute, un nor de fum radioactiv a ieșit din gaură, ceea ce a dus la cea mai gravă eliberare accidentală de emisii nucleare din istoria sitului de testare și a schimbat pentru totdeauna viitorul testelor nucleare.
Tratatul de interzicere parțială a testelor nucleare
Testul de la Baneberry a avut loc la șapte ani după ce Statele Unite au semnat Tratatul de interzicere parțială a testelor nucleare (PTBT) în 1963. Pactul, cosemnat de Regatul Unit și de Uniunea Sovietică, a fost rezultatul îngrijorărilor tot mai mari legate de testele nucleare și de efectele acestora asupra sănătății publice, a mediului și a securității naționale, în mare parte după ce au fost găsite particule nucleare în laptele și grâul din nordul SUA.
Tratatul prevedea că semnatarilor le era interzis „să efectueze orice explozie de armă nucleară sau orice altă explozie nucleară … în atmosferă; dincolo de limitele sale, inclusiv în spațiul cosmic; sau subacvatic, inclusiv în apele teritoriale sau în marea liberă”. Tratatul a dus testele nucleare în subteran pentru prima dată în istorie, dar nimeni nu știa că posibilitatea unui dezastru se profila cu fiecare nou test.
Operațiunea Emery
La ora 7:30 dimineața, bomba Baneberry a fost coborâtă într-o groapă adâncă de 900 de metri, ca parte a Operațiunii Emery, un grup de 16 teste cu arme nucleare efectuate între 1970 și 1971. La câteva minute de la detonare, o fisură s-a deschis la 300 de metri de locul inițial de testare, din care s-a ridicat un nor de fum, scurgându-se în aer particule radioactive.
Jetul de fum a eliberat o cantitate imensă de iod-131 (I-131), un element radioactiv care poate provoca cancer tiroidian, ceea ce echivalează cu o expunere radioactivă de 800 de ori mai mare decât cea recomandată. Norul de fum a putut fi văzut din Las Vegas, la o distanță de peste 120 de mile, și s-a ridicat la 1,9 mile în aer, făcând să plouă cu praf radioactiv asupra a 86 de muncitori de la locul de testare.
Eliberarea accidentală de radioactivitate de la Baneberry a fost cea mai gravă din istoria sitului de testare din Nevada. Doi muncitori au murit de leucemie la doar patru ani după accident, probabil din cauza expunerii la I-131.
Consecințele testului cu bombă nucleară de la Baneberry
După incident, situl de testare de la Baneberry a fost închis timp de șase luni. Anchetatorii au intrat în gaura subterană masivă în care a explodat bomba, căutând răspunsuri cu privire la modul în care a fost creată fisura. Descoperirile lor au schimbat pentru totdeauna testele nucleare.
Un raport publicat de Comisia pentru Energie Atomică a SUA (AEC) a dezvăluit acest dezastru de la situl Baneberry a fost rezultatul unui conținut anormal de ridicat de apă în zona detonării. Acest lucru a dus la creșterea presiunii în subteran, care nu a putut scăpa decât prin fisura care s-a deschis la 300 de metri de explozie.
AEC a concluzionat că toate viitoarele situri de testare nucleară ar trebui să fie supuse unei investigații geologice adecvate înainte de testare, pentru a evita aceleași greșeli ca în cazul Operațiunii Emery. Statele Unite au continuat testarea subterană a armelor nucleare timp de încă 20 de ani, până la testul final cu dispozitivul „Divider”, în 1992.
Divider a inaugurat o nouă eră de pace și legi mai stricte în ceea ce privește armele nucleare, marcând sfârșitul Războiului Rece. În 1996, SUA a fost prima țară care a semnat Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), dar nu l-a ratificat încă pentru a-l transforma într-o lege globală.