Cum a reușit FDR să liniștească poporul american în timpul Marii Crize Economice prin intermediul „discuției la marginea focului”?
„Prieteni, vreau să vorbesc pentru câteva minute cu cetățenii Statelor Unite despre sistemul bancar”, a început el. Timp de aproximativ 13 minute, peste 60 de milioane de americani au ascultat cum Roosevelt a explicat, într-un limbaj simplu, conceput „în beneficiul cetățeanului mediu” – ce a făcut guvernul federal în ultimele zile pentru a aborda criza bancară, de ce a făcut-o și care vor fi următorii pași.
Roosevelt a început această primă alocuțiune simplu:
„Vreau să vorbesc pentru câteva minute cu poporul Statelor Unite despre sistemul bancar”. El a continuat să explice recenta sa decizie de a închide băncile națiunii pentru a opri un val de retrageri în masă de către investitori panicați și îngrijorați de posibilele falimente bancare. Băncile se vor redeschide a doua zi, a spus Roosevelt, iar el a mulțumit publicului pentru „tăria și buna dispoziție” de care au dat dovadă în timpul „vacanței bancare”.
Cel mai critic moment al Marii Depresiuni
La acea vreme, Statele Unite ale Americii se aflau în cel mai scăzut punct al Marii Crize Economice, cu între 25% și 33% din forța de muncă în șomaj. Națiunea era îngrijorată, iar discursul lui Roosevelt a fost conceput pentru a calma temerile și pentru a inspira încredere în conducerea sa. Roosevelt a mai ținut alte 30 de astfel de emisiuni între martie 1933 și iunie 1944. Acestea au ajuns la un număr uimitor de gospodării americane, 90 la sută dintre acestea deținând un radio la acea vreme.
Jurnalistul Robert Trout a inventat sintagma „discuție la marginea focului” pentru a descrie discursurile radiofonice ale lui Roosevelt, invocând o imagine a președintelui stând lângă un foc într-o sufragerie, vorbindu-le cu seriozitate poporului american despre speranțele și visurile sale pentru națiune. De fapt, Roosevelt a avut mare grijă ca fiecare discurs să fie accesibil și ușor de înțeles pentru americanii obișnuiți, indiferent de nivelul lor de educație. El a folosit un vocabular simplu și s-a bazat pe anecdote sau analogii populare pentru a explica problemele complexe cu care se confrunta țara.