Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > A fost programul New Deal unul comunist? Criticile aduse lui Franklin D. Roosevelt și impactul în societatea americană
Articole online

A fost programul New Deal unul comunist? Criticile aduse lui Franklin D. Roosevelt și impactul în societatea americană

fdr

A fost programul New Deal unul comunist? Criticile aduse lui Franklin D. Roosevelt și impactul în societatea americană

Franklin D. Roosevelt a căutat să atenueze suferința, să revigoreze economia și să reformeze sistemul financiar pentru a evita mai multe catastrofe economice. ,,The Works Progress Administration” (WPA), care a angajat milioane de americani fără locuri de muncă pentru a lucra la proiecte de lucrări publice, inclusiv drumuri, poduri și clădiri publice, a devenit una dintre cele mai recunoscute inițiative New Deal.

A fost introdusă o nouă lege care prevedea un salariu minim și o săptămână maximă de muncă, în timp ce prin Legea Securității Sociale din 1935 s-a stabilit un sistem de pensii și asigurări de șomaj. Înființarea agențiilor federale pentru a controla diverse industrii a fost o altă componentă importantă a New Deal. În timp ce ,,Federal Deposit Insurance Corporation” (FDIC) a oferit asigurare pentru deponenți în cazul prăbușirii băncii, Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) a fost înființată pentru a supraveghea piața de valori. Prin eliminarea excedentelor, noua lege a agriculturii a căutat să crească prețurile fermelor. 

New Deal nu a fost lipsit de controverse și critici, în ciuda numeroaselor sale succese

Unii americani au considerat că programele nu au mers suficient de departe pentru a aborda cauzele care stau la baza Marii Crize, în timp ce alții au considerat că guvernul și-a depășit limitele amestecându-se în economie. WPA a fost acuzat de a fi format din socialiști sau comuniști, în timp ce anumite inițiative New Deal, precum Administrația Națională de Recuperare, au fost considerate neconstituționale. New Deal a avut un impact semnificativ asupra societății și economiei americane, în ciuda acestor obstacole. Drept urmare, mai multe dintre programele sale, cum ar fi Securitatea Socială și FDIC, sunt încă în vigoare astăzi. De asemenea, a definit rolul guvernului federal ca o sursă de securitate economică și un organism de reglementare a afacerilor.

New Deal a fost un răspuns îndrăzneț și cuprinzător la Marea Criză, menit să atenueze suferința, să revigoreze economia și să reformeze sistemul financiar pentru a preveni viitoarele dezastre economice. În ciuda defectelor și neajunsurilor sale, New Deal a avut un impact de durată asupra societății și economiei americane și rămâne un moment decisiv în istoria SUA.

Registration

Aici iti poti reseta parola