Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a impus Regina Victoria tradiția rochiei de mireasă albă
Articole online

Cum a impus Regina Victoria tradiția rochiei de mireasă albă

Înainte de secolul al XIX-lea, era obișnuit ca mireasa să poarte cea mai bună rochie a sa în ziua nunții. Culorile erau întotdeauna diferite, în funcție de preferințele mireselor.

Tradiție începută în secolul XIX

Întrucât nu a fost considerat util să fie achiziționată o rochie care să fie purtată o singură dată, multe doamne îmbrăcau ceea ce își permiteau să poarte la ocaziile speciale. După secolul al XIX-lea, când rochia albă era în tendințe, majoritatea societăților occidentale au decis ca aceasta să fie emblema unei mirese.

În istorie, prima rochie de mireasă albă a fost purtată de Philipa din Anglia în 1406, când s-a căsătorit cu Eric de Pomerania. Tradiția rochiei de mireasă albă nu a fost la modă până în 1840, când Regina Victoria a Angliei s-a căsătorit cu prințul Albert. A fost o nuntă foarte mediatizată, care a atras atenția presei. „Am purtat o rochie albă din satin, colierul și cerceii cu diamante turcești și o fabuloasă broșă de safir a lui Albert ”, a spus Regina Victoria.

Rochia Reginei Victoria a contribuit la popularitatea rochiilor albe de mireasă, stilul rochiei fiind copiat pe mai multe continente, de către femeile care aspirau să arate ca ea. În acea perioadă, în Anglia, a existat o clasă mijlocie, care avea dorința de a-și arăta averea și de a urma tendințele, în special pe cele ale reginei, așa cum erau prezentate imaginile cu ea.

Se crede că alegerea rochiei Reginei Victoria a fost bazată pe două motive:  a vrut să poarte materiale fabricate în Marea Britanie și a căutat să susțină industria dantelei din Bevon, care se afla într-un adevărat declin. Alegerea albului a fost făcută pentru a reflecta inocența, puritatea și bunul simț.

La începutul secolului al XX-lea, rochia de mireasă albă era percepută ca un simbol al statutului, deoarece vorbea despre bogăția miresei. Deși stilurile au continuat să evolueze, rochia de mireasă albă a rămas constantă.

Simbolul nunților

Rochia albă continuă să fie predominantă și printre miresele contemporane, aproximativ 85% dintre mirese alegând să poarte această culoare de rochie. Conform Verei Wang, rochia albă continuă să-și păstreze mândria locului, fiind considerată o îmbrăcăminte specială pentru nuntă. „O rochie de mireasă albă reprezintă mult mai mult decât o simplă rochie. Este întruchiparea unui vis”, a spus Vera Wang.

De-a lungul anilor, miresele au încercat să iasă din tipare, însă moda rochiei albe de mireasă a rămas la modă, supraviețuind diferitelor sezoane datorită reinventării și schimbărilor constante în modă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA