Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a impus Regina Victoria tradiția rochiei de mireasă albă
Articole online

Cum a impus Regina Victoria tradiția rochiei de mireasă albă

Tradiție începută în secolul XIX

Întrucât nu a fost considerat util să fie achiziționată o rochie care să fie purtată o singură dată, multe doamne îmbrăcau ceea ce își permiteau să poarte la ocaziile speciale. După secolul al XIX-lea, când rochia albă era în tendințe, majoritatea societăților occidentale au decis ca aceasta să fie emblema unei mirese.

În istorie, prima rochie de mireasă albă a fost purtată de Philipa din Anglia în 1406, când s-a căsătorit cu Eric de Pomerania. Tradiția rochiei de mireasă albă nu a fost la modă până în 1840, când Regina Victoria a Angliei s-a căsătorit cu prințul Albert. A fost o nuntă foarte mediatizată, care a atras atenția presei. „Am purtat o rochie albă din satin, colierul și cerceii cu diamante turcești și o fabuloasă broșă de safir a lui Albert ”, a spus Regina Victoria.

Rochia Reginei Victoria a contribuit la popularitatea rochiilor albe de mireasă, stilul rochiei fiind copiat pe mai multe continente, de către femeile care aspirau să arate ca ea. În acea perioadă, în Anglia, a existat o clasă mijlocie, care avea dorința de a-și arăta averea și de a urma tendințele, în special pe cele ale reginei, așa cum erau prezentate imaginile cu ea.

Se crede că alegerea rochiei Reginei Victoria a fost bazată pe două motive:  a vrut să poarte materiale fabricate în Marea Britanie și a căutat să susțină industria dantelei din Bevon, care se afla într-un adevărat declin. Alegerea albului a fost făcută pentru a reflecta inocența, puritatea și bunul simț.

La începutul secolului al XX-lea, rochia de mireasă albă era percepută ca un simbol al statutului, deoarece vorbea despre bogăția miresei. Deși stilurile au continuat să evolueze, rochia de mireasă albă a rămas constantă.

Simbolul nunților

Rochia albă continuă să fie predominantă și printre miresele contemporane, aproximativ 85% dintre mirese alegând să poarte această culoare de rochie. Conform Verei Wang, rochia albă continuă să-și păstreze mândria locului, fiind considerată o îmbrăcăminte specială pentru nuntă. „O rochie de mireasă albă reprezintă mult mai mult decât o simplă rochie. Este întruchiparea unui vis”, a spus Vera Wang.

De-a lungul anilor, miresele au încercat să iasă din tipare, însă moda rochiei albe de mireasă a rămas la modă, supraviețuind diferitelor sezoane datorită reinventării și schimbărilor constante în modă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola