Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a fost pusă în aplicare Prohibiția? Legea Volstead care a trecut peste veto-ul președintelui Woodrow Wilson
Articole online

Cum a fost pusă în aplicare Prohibiția? Legea Volstead care a trecut peste veto-ul președintelui Woodrow Wilson

prohibitie

Cum a fost pusă în aplicare Prohibiția? Legea Volstead care a trecut peste veto-ul președintelui Woodrow Wilson

Legea Volstead prevedea aplicarea celui de-al 18-lea Amendament la Constituția SUA, cunoscut și sub numele de Amendamentul privind prohibiția.

Prohibiție, împiedicarea legală a fabricării, vânzării și transportului de băuturi alcoolice în Statele Unite între 1920 și 1933, în conformitate cu cel de-al optsprezecelea amendament. Deși mișcarea de temperanță, care a beneficiat de o largă susținere, reușise să aducă această legislație, milioane de americani erau dispuși să bea alcool (băuturi distilate) în mod ilegal, ceea ce a dat naștere la producția și vânzarea ilegală de alcool și la localuri ilegale și secrete de consum de alcool, ambele valorificate de crima organizată. Ca urmare, epoca Prohibiției este amintită și ca o perioadă de gangsterism, caracterizată de concurență și de lupte violente între bandele criminale.

Mișcarea pentru interzicerea alcoolului a început la începutul secolului al XIX-lea, când americanii îngrijorați de efectele negative ale consumului de alcool au început să formeze societăți de temperanță. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, aceste grupuri au devenit o forță politică puternică, făcând campanii la nivel de stat și solicitând abstinența națională de alcool. În decembrie 1917, Congresul a adoptat al 18-lea amendament, care interzicea „fabricarea, vânzarea sau transportul băuturilor alcoolice în scopuri de băutură” și a fost trimis statelor pentru ratificare. În ianuarie 1919, cel de-al 18-lea amendament a obținut majoritatea necesară de trei pătrimi din statele care l-au ratificat, iar prohibiția a devenit legea țării.

Legea Volstead, adoptată nouă luni mai târziu, prevedea punerea în aplicare a prohibiției, inclusiv crearea unei unități speciale a Departamentului Trezoreriei. În ciuda eforturilor energice depuse de agențiile de aplicare a legii, Legea Volstead nu a reușit să împiedice distribuția pe scară largă a băuturilor alcoolice, iar crima organizată a înflorit în America. În 1933, a fost adoptat și ratificat cel de-al 21-lea amendament la Constituție, care a abrogat prohibiția.

Registration

Aici iti poti reseta parola