Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Cum a fost distrusă asociația intelectualilor Criterion 
Articole online

Cum a fost distrusă asociația intelectualilor Criterion 

Criterion

Scandalul din ziarul Credința a început după un spectacol de la Opera Națională din București din 23 noiembrie 1934, în care Gabriel Negry a jucat.

Cum a fost distrusă asociația intelectualilor Criterion 

În pauză, Floria Capsali a sugerat unor reporteri că interpretarea lui Negry ar sugera homosexualitatea sa, știre care s-a rostogolit în ziar, unde nu numai Negry, ci și ,,criterioniștii” Petru Comarnescu, Christian Tell și Vulcănescu ar fi fost descriși ca pederaști, în spatele acuzațiilor fiind Sandu Tudor și Zaharia Stancu.

Foarte interesant este că în paginile ziarului i se făcuse reclamă evenimentului în două rânduri. Deși alți factori au contribuit la dizolvarea Asociației Criterion, scandalul din Credința a produs ruptura definitivă. fost ultimul cui în sicriul legendarei asociații.

Efectele scandalului au fost resimțite nu doar de criterioniști, ci și de întreaga societate românească. Acest episod inconfortabil a incriminat stigmatizarea socială a homosexualității, prin inițierea primului act de legislație sexuală dură care a afectat România până în 2005. Homosexualitatea fusese de fapt o problemă deschisă discuțiilor și investigațiilor intelectuale înainte de evenimentele din 1934– 1936. Scandalul din Credința a mai ilustrat și gradul de dezinformare la care se preta presa, oamenii ziarului acuzând pe oricine nu le era favorabil că luptă împotriva libertății de exprimare și că sunt, prin urmare, antidemocratici.

În urma scandalului, a existat și un proces, care s-a încheiat cu victoria lui Comarnescu, Tell și Vulcănescu. Sandu Tudor, Stancu și întregul ziar au fost găsiți vinovați în procesul de calomnie. O parte din pedeapsa ziarului a fost publicarea hotărârii judecătorești definitive în paginile acesteia. Dar puțini oameni au auzit de decizie, deoarece ziarele au publicat știrile în mod intenționat în părți obscure ale paginilor lor. Sandu Tudor a făcut recurs, fiind, în cele din urmă, condamnat doar la o taxă simbolică de 1 leu. Acest scandal a reușit să pună capăt publicului Asociației Criterion, care s-a discreditat ca organizație de tineri intelectuali.

Scandalul a avut și consecințe la nivel personal. Foștii colegi de muncă și prieteni și-au întrerupt relațiile de prietenie. Spre exemplu, Petru Manoliu, autor al unei rubrici din Credința s-a poziționat de partea lui Sandu Tudor și a ziarului, iar lui Tell i s-a cerut să părăsească asociația de avocatură din care era membru. Comarnescu, însă, a avut cel mai mult de suferit, rămânând fără căsnicie.

Registration

Aici iti poti reseta parola