Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Cum a căzut Carol al II-lea în capcana celui mai periculos spion german
Articole online

Cum a căzut Carol al II-lea în capcana celui mai periculos spion german

În favoarea României

Edith era o femeie bine plătită, responsabilă cu una dintre ramurile fabricii de bere naziste, care își folosea toate atuurile pentru a crește reputația fabricii. Despre ea s-a spus și că era verișoara lui Heinrich Himmler, fostul comandant al forței paramilitare a SS.

Pe lângă activitatea din cadrul fabricii de bere, aceasta lucra și pentru un ziar german la București, unde fusese trimisă ca reprezentantul lui Joachim von Ribbentrop. Într-un interviu al unei persoane care a cunoscut-o, acesta a declarat că: “ Într-o bună zi, doamna Von Kohler a fost adusă ca prizonier. Știam toată povestea ei. A încercat să ofere informații oficialilor români despre oficialii germani și să creeze o legătură de prietenie între ei. De asemenea, a avut o aventură cu Regele Carol al II-lea. A fost chemată înapoi în Germania din cauza comportamentului ei.”

După ce l-a cunoscut pe Regele Carol al II-lea, Edith a fost fermecată de personalitatea lui, lucru care i-a adus prăbușirea. După ce s-a aflat de aventura celor doi, aceasta a fost rechemată în Germania, unde a dispărut definitiv.

În încercarea de a construi relații bune între oficialii germani și cei români, Edith von Kohler a fost angajată de industriașul Nicolae Malaxa cu un salariu de 80.000 de lei pe lună. Pentru acești bani, ea trebuia să fie un consilier secret care să se ocupe de direcția editorială a ziarului Curentul. De asemenea, în jurnalul ei a fost descoperit că în fiecare zi exista scrisă litera “M”, între orele trei și cinci. Acesta a fost o altă dovadă a legăturii între Edith von Kohler și Nicolae Malaxa.

Istoricul francez Jacques Picard, cel care s-a ocupat de biografia acestei femei, a descoperit în documente cum Edith încerca să transfere suma de 40.000 de mărci germane, fără taxe, în Germania.

Agent dublu ?

Viața ei a rămas totuși un mister. Trimisă în România cu scopul de a se infiltra printre oficialii români în interesul lui Hitler, a ajuns să fie plătită de un industriaș român, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România interbelică, care făcea parte din camarila regală a Regelui Carol al II-lea.

Prin urmare, rămâne întrebarea: Edith von Kohler pentru cine lucra ? Pentru germani, pentru români, pentru amândouă statele, devenind astfel agent dublu ? Sau și pentru alte puteri ? Până în prezent, a rămas o întrebare la care nimeni nu a reușit să răspundă.

Registration

Aici iti poti reseta parola