Totul începe pe 23 mai 1844 în Persia: un tânăr de 25 de ani, Mirza Ali Muhammad, zis el Bab (Poarta), anunță iminenta apariție a unui nou profet.
Este împușcat câțiva ani mai târziu, pe 9 iulie 1850, din ordinul Șahului, împreună cu 20.000 dintre discipolii săi.
Printre cei care reușesc să scape se numără și Mirza Hussein-Ali (foto), zis „Baha’u’llah” (Slava lui Dumnezeu). Acest fiu al unui demnitar de la curtea Șahului este surghiunit la Bagdad, în imperiul otoman.
Pe 21 aprilie 1863, Baha’u’llah se prezintă drept profetul anunțat cu 19 ani în urmă de către el Bab și dezvăluie misiunea sa divină câtorva discipoli.
Baha’u’llah spune că toate marile religii revelate nu diferă decât prin câteva aspecte minore ale învățăturilor lor și că sunt toate parte integrante a aceluiași plan divin pentru evoluția umanității.
Fondatorii acestor religii sunt manifestări ale aceluiași Dumnezeu, explică Baha’u’llah. Mesagerii lor (Avraam, Moise, Krishna, Zoroastru, Budha, Iisus, Mahomed și Baha’u’llah) și-au primit inspirația divină de la o sursă unică și au fost trimiși din epocă în epocă pentru a le revela oamenilor legile și preceptele necesare progresului speciei umane.
Învățăturile acestora sunt limitate de necesitățile de înțelegere ale oamenilor din vremea lor. Fiecare Mesager confirmă și completează revelația precedentă.
Baha’u’llah, cel mai recent dintre Mesagerii divini, împlinește revelațiile precedente și deschide un nou capitol în religia lui Dumnezeu, „eternă în trecut, eternă în viitor”.
Credința Baha’i sau bahaismul își dorește nici mai mult, nici mai puțin decât înflorirea, echilibrul și fericirea indivizilor, aducând buna înțelegere, dreptatea și unitatea într-o comunitate universală în care va fi asigurată libertatea de conștiință și de inițiativă.
Spre deosebire de alte religii, nu are preoți sau călugări, cultul fiind oficiat de laici, iar conducerea este asigurată prin alegeri anuale democratice.
Prin viziunea sa holistică, prin deschiderea către lumea modernă și știință, Baha’i a suscitat interesul și admirația unor personalități, cum ar fi Ernest Renan, Tagore sau Regina Maria.
Este persecutată în țările islamice, mai ales în Iran, locul său de origine, unde mai sunt astăzi circa 300.000 de credincioși.