Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cultivarea orezului a fost identificată într-un sit neolitic de acum 8000 de ani
Articole online

Cultivarea orezului a fost identificată într-un sit neolitic de acum 8000 de ani

orez

Cultivarea orezului a fost identificată într-un sit neolitic de acum 8000 de ani

Cercetătorii au efectuat o analiză microscopică a resturilor de macro și microplante, a reziduurilor alimentare și a caracteristicilor asemănătoare unui câmp de orez din situl neolitic mediu de la Hanjing, din regiunea râului Huai din China.

Boabele de orez carbonizate și bazele spicelor recuperate au confirmat faptul că orezul domesticit și cel sălbatic au coexistat, iar o identificare directă cu radiocarbon a boabelor de orez carbonizate a dezvăluit o datare între 8400-8000 de ani. Caracteristicile arheologice asemănătoare unui câmp de orez sugerează unele forme inițiale de gestionare a hidrologiei locale la Hanjing, care ar fi facilitat irigarea și drenajul.

Echipa a examinat, de asemenea, microstructura vaselor care prezentau resturi carbonizate de plante de orez sau amprente pe suprafețele interioare și/sau exterioare, precum și în secțiunea transversală a vaselor. Unele reziduuri translucide au fost identificate ca fiind fitolit din coji de orez.

O analiză a lipidelor, atât a crustelor alimentare, cât și a matricelor ceramice, sugerează că vasele de ceramică au fost utilizate în principal pentru a procesa plante pe bază de C3 (posibil orez), alimente acvatice și animale terestre nerumegătoare.

Combinând dovezile zooarheologice cu datele arheobotanice, este clar că vânătoarea, pescuitul, cultivarea orezului și colectarea de hrană din plante sălbatice erau părți importante ale economiei de subzistență de la Hanjing.

Dr. Zhenwei Qiu de la Muzeul Național al Chinei a declarat: „Această economie de subzistență indică o caracteristică comună a strategiilor de subzistență între siturile din neoliticul timpuriu și mijlociu din valea Huai, în care vânătoarea și culegerea au jucat încă un rol foarte important în producția de hrană”, spune Qiu.

Echipa consideră că situl Hanjing prezintă una dintre cele mai timpurii dovezi ale cultivării și domesticirii orezului în valea râului Huai, susținând această regiune ca fiind un alt centru important pentru dezvoltarea timpurie a economiilor de orez, care a fost mai puțin bine înțeles și care ar fi putut cunoaște un parcurs diferit pentru începutul și dezvoltarea cultivării orezului în comparație cu regiunile din partea mijlocie și inferioară a râului Yangtze.

Registration

Aici iti poti reseta parola