Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin și Biden sacrifică lumea întreagă intereselor lor? Risc major de război accidental
Articole online

Putin și Biden sacrifică lumea întreagă intereselor lor? Risc major de război accidental

Mai poate fi evitat războiul?

Războiul poate fi evitat, susțin experții americani în apărare. Într-un articol publicat pe influentul site National Interest, general locotenentul în retragere Dell Dailey și James P. Farwell, consilier al Ministerului Apărării și al Operațiunilor Speciale din SUA, explică punctul prin ce compromis ar putea fi salvată pacea.
„Ambele părți au nevoie de o strategie care să redefinească relațiile dintre Occident și Rusia, să ofere fiecărei părți ceea ce are nevoie pentru mândria și interesele sale de securitate și să evite un conflict care ar putea escalada în al treilea război mondial. Un aspect cheie al pozișiei SUA este să nu mai reacționeze la amenințările lui Putin și să treacă la o atitudine proactivă pentru a rezolva criza, propunând idei rezonabile care funcționează pentru toate părțile. Se vorbește despre descurajare, dar Statele Unite vor acțiuni din partea Rusiei care să promoveze interesele de securitate ale SUA, așa cum Rusia vrea să le promoveze pe ale sale”.
O politică realistă din partea SUA nu înseamnă că Washingtonul trebuie să privească Rusia ca pe „un prieten sau un aliat”, ci să caute un „echilibru”

Ce vrea Rusia?

„Rusia vrea să-și revigoreze sfera de influență sovietică, dar nu oferă nicio ideologie și, deși caută influența globală ca mare putere, îi lipsesc ambițiile imperiale comuniste. O coexistență realistă, înrădăcinată în forță, are sens pentru un Occident unit, condus de Statele Unite și NATO – din punct de vedere militar – și Uniunea Europeană – din punct de vedere politic. Atingerea acestui obiectiv va permite Occidentului să-și îndrepte atenția către principalele sale provocări, în special cele pe care le reprezintă ambițiile Chinei.
Naționalismul și orgoliul îl determină pe Putin să recâștige influența și controlul Rusiei asupra fostei sale sfere de influență. Putin consideră Revoluția Maidan, care a răsturnat guvernul pro-rus din Ucraina, ca pe o revoluție colorată sponsorizată de SUA, care face parte dintr-un plan de a-l îndepărta de la putere. Menținerea regimului este întotdeauna obiectivul numărul unu al lui Putin. Deși sunt greșite, temerile lui ajută la explicarea tacticii sale. Percepția lui Putin asupra faptelor, nu faptele în sine, guvernează acțiunile Rusiei.

Un compromis ar putea pune capăt crizei ucrainene

Marea întrebare este pe ce bază se poate construi pacea dintre Rusia și Occident.
„În primul rând, e nevoie asigurări că nici Ucraina, nici Georgia nu vor deveni membre NATO. Aceste națiuni nu au dreptul de a adera la NATO; calitatea de membru este doar pe bază de invitație. Interesele de securitate occidentale nu necesită ca acestea să fie membre NATO, iar Occidentul nu trebuie să le coopteze atât de strâns încât Rusia să simtă că relația echivalează cu apartenența.

Ucraina ar putea accepta un statut similar cu cel al Austriei. Austria este o democrație care face afaceri cu toate părțile și își menține independența. Un astfel de statut nu va dăuna Vestului, și ar elimina amenințarea de care Putin se plânge cel mai mult. Ucraina trebuie să facă parte din această negociere.

În al doilea rând, unii cred că Putin se teme că o democrație de succes în Ucraina va provoca consecințe indirecte în Rusia, care îi vor submina regimul. Dacă nu dorește un război adevărat, Putin va trebui să devină serios din punct de vedere politic.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola