În urma unor declarații recente, secretarul de stat american, Antony Blinken, a atras atenția asupra apropierii dintre Beijing și Moscova, care ar genera preocupări pentru naţiunile din zona Indo-Pacifică. Întreaga discuție a apărut în spațiul public și după mesajul președintelui american Joe Biden, care s-a angajat să folosească armata americană pentru a apăra Taiwanul în cazul în care China ar invada această ţară. Răspunsul lui Biden a părut să răstoarne politica americană veche de zeci de ani de „ambiguitate strategică”, conform căreia Washingtonul nu precizează clar dacă va apăra Taiwanul în faţa ostilităţilor chineze.
„SUA s-au angajat într-o viguroasă competiţie cu China cu scopul de a păstra ordinea mondială actuală”
Discursul secretarului de stat Antony Blinken la Universitatea George Washington a readus în discuție poziția Chinei la nivel mondial, acesta fiind de părere că Beijingul prezintă „la ora actuală riscul cel mai serios de repunere în discuţie a ordinii internaţionale”.
„Chiar când Rusia se mobiliza în mod clar pentru a ataca Ucraina, preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin afirmau că prietenia dintre cele două ţări era «fără limite».
Această intervenţie repune China în centrul preocupărilor geopolitice ale SUA, după mai multe luni monopolizate de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.
„China este singura ţară care are în acelaşi timp intenţia de a remodela ordinea internaţională şi din în ce mai mult mijloacele de a o face pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic”, a afirmat secretarul de stat american.
Răspunsul global la invazia Rusiei în Ucraina poate servi drept un model pentru contracararea eforturilor Chinei de a modela o nouă ordine mondială
Blinken a subliniat totuşi că Statele Unite nu vor un conflict cu Administraţia de la Beijing.
„Viziunea Beijingului ne îndepărtează de valorile universale care au susţinut mult progresele lumii în ultimii 75 de ani”, a adăugat Blinken.
Potrivit acestuia, democrația reprezintă singura cale prin care pot fi rezolvate provocările apărute la nivel global:
„Sarcina noastră este să demonstrăm încă o dată că democraţia poate face faţă provocărilor urgente, să creăm oportunităţi, să avansăm demnitatea umană, să demonstrăm că viitorul le aparţine celor care cred în libertate şi că toate ţările îşi pot alege direcţia fără a fi constrânse. Nu vrem un conflict sau un Război Rece, dimpotrivă, suntem determinaţi să le evităm pe amândouă”, a precizat Antony Blinken, citat de CNN.
Venirea la putere a administrației Biden a plasat China în fruntea priorităţilor internaţionale, calificând această ţară ca fiind singurul concurent al SUA pe termen lung la scară planetară.