Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Coșmarul trăit în Japonia feudală. Cum au încercat japonezii să elimine creștinismul
Articole online

Coșmarul trăit în Japonia feudală. Cum au încercat japonezii să elimine creștinismul

Tradiția japoneză fumi-e

Iezuiții din Portugalia și franciscanii din Spania au adus creștinismul în Japonia în anii 1540. În timp ce noua religie a căpătat succes, feudalii s-au ferit de ceea ce au perceput ca o amenințare imperialistă și au început să-i persecute pe creștini.

În decursul a 50 de ani, un locuitor japonez a mutilat public și crucificat 26 de oameni ca avertisment pentru creștinii ce aveau să se răspândească în Japonia. Tuturor celor 26 de oameni li s-a dat șansa să renunțe la religie pentru a fi achitați, însă toți au refuzat. Ulterior, au devenit martiri la Nagasaki în 1597.

Pedeapsa pentru creștini a devenit mai severă și mai sadică în secolul al XVII-lea. Într-o practică cunoscută sub numele de fumi-e, creștinii care erau prinși trebuiau să calce în picioare public imaginea lui Hristos pe cruce, renunțând astfel la credința lor.

Cei care refuzau erau supuși spânzurării, martirul fiind legat strâns cu o funie și coborât cu capul în jos într-o groapă plină de excremente. Această tradiție a devenit anuală în Nagasaki, un oraș-port care avea o mulțime de contacte europene, populația ajungând să aibă 50% creștini.

1% din populația Japoniei este creștină

Se estimează că 2.000 de martiri au ales să moară decât să renunțe la credința lor. Unii au preferat să-și păstreze credința, însă să o practice pe ascuns, sărbătorind Paștele prin introducerea unor elemente japoneze în practic lor religioasă pentru a evita persecuția.

Timp de aproape două secole, creștinii japonezi au trebuit să își practice credința în umbră, până în secolul al XIX-lea când a fost interzisă această tradiție. S-a renunțat definitiv la interzicerea creștinismului în 1873. În prezent, circa 1% din populația actuală a Japoniei este creștină, cea mai mare comunitate aflându-se, culmea, în Nagasaki.

Registration

Aici iti poti reseta parola