Evenimentul Istoric > Articole online > CORONAVIRUSUL din China impune “urgenţa internaţională”. Este pentru a şasea oară când OMS o instituie
Articole online

CORONAVIRUSUL din China impune “urgenţa internaţională”. Este pentru a şasea oară când OMS o instituie

Bilanţul victimelor coronavirusului este în continuă modificare: alţi 45 de morţi în provincia Hubei (centru). După acest nou record cotidian, totalul naţional al epidemiei noului coronavirus apărut în decembrie a trecut la 258 de morţi.

Epidemia a provocat peste 1.347 de noi contaminări în Hubei în ultimele 24 de ore, ridicând la mai mult de 11.000 numărul persoanelor contaminate în întreaga Chină, majoritatea în Hubei. Cazurile de contaminare locale se înmulţesc în toată lumea.

Organizaţia a refuzat, săptămâna trecută, să declare această urgenţă, şi nu a admis decât luni, 27 ianuarie, că ameninţarea este ridicată la scară internaţională, atribuind aprecierea precedentă a unui risc „moderat” unei erori de formulare.

O măsură excepţională

Urgenţa de sănătate mondială este o măsură excepţională, decretată doar de cinci ori de OMS până acum: pentru gripa H1N1, în Asia (2009), virusul Zika (2016), Ebola (în 2016, apoi din nou în 2019) şi poliomielită (2014).

Ultimele două sunt încă valabile, potrivit Science et Avenir.

Această stare de urgenţă este prevăzută de Reglementarea sanitară internaţională, intrată în vigoare în 2007, şi furnizează un cadru Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate pentru a lupta contra epidemiilor internaţionale în colaborare cu ţările afectate.

Paşii

Un comitet de urgenţă dă avizul directorului general al OMS referitor la evenimentele susceptibile de a constitui o urgenţă de sănătate publică la scară internaţională. Decizia finală îi revine directorului OMS.

O astfel de urgenţă se impune, potrivit OMS, în cazul unui eveniment extraordinar despre care se constată că prezintă un risc pentru sănătatea publică în alte state, din cauza riscului internaţional de propagare a maladiilor şi care poate solicita o acţiune internaţională coordonată.

Definiţie

Această definiţie înseamnă că situaţia este gravă, bruscă, neobişnuită sau neaşteptată; are implicaţii pentru sănătatea publică depăşind frontierele naţionale ale statului afectat; şi ar putea necesita o acţiune internaţională imediată.

Atunci când este decretată starea de urgenţă, comitetul trebuie să se reunească cel puţin o dată la trei luni pentru a reevalua situaţia şi a da un aviz privind recomandările temporare pentru ţările confruntate cu o urgenţă cu efect internaţional pentru a preveni sau reduce propagarea şi a evita orice interferenţă inutilă cu comerţul şi călătoriile internaţionale şi, când e cazul, încheierea urgenţei.

Decretarea alertei permite de asemenea omogenizarea colectării şi supravegherii datelor sau stimularea cercetării privind tratamentele sau vaccinurile.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola