Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Coreea de Sud și trupele americane lansează rachete ca răspuns la testul de rachetă al Coreei de Nord
Articole online

Coreea de Sud și trupele americane lansează rachete ca răspuns la testul de rachetă al Coreei de Nord

racheta

Coreea de Sud și trupele americane lansează rachete ca răspuns la testul de rachetă al Coreei de Nord

Coreea de Nord, înarmată nuclear, a testat marți o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune mai departe ca niciodată, trimițând-o deasupra Japoniei pentru prima dată în ultimii cinci ani și provocând un avertisment pentru locuitorii din această țară să se pună la adăpost.

Trupele sud-coreene și americane au organizat un exercițiu de rachetă propriu ca răspuns, a declarat miercuri șeful Statului Major al Coreei de Sud.

Fiecare parte a tras o pereche de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ATACMS fabricate în SUA, potrivit unei declarații.

Armata a confirmat separat că o rachetă sud-coreeană Hyunmoo-2 a eșuat la scurt timp după lansare și s-a prăbușit, dar nu a provocat victime.

Președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida au condamnat testul Coreei de Nord în „termenii cei mai fermi”, Uniunea Europeană l-a calificat drept o „acțiune nesăbuită și deliberat provocatoare”, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat lansarea și a declarat că aceasta reprezintă o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate.

Ce s-a întâmplat în decursul zilei de marți?

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă balistică deasupra Japoniei pentru prima dată în ultimii cinci ani, forțând Japonia să emită avize de evacuare și să suspende trenurile în timpul zborului armei cu capacitate nucleară care ar putea ajunge pe teritoriul american Guam și, posibil, dincolo de acesta. Lansarea a fost cea mai provocatoare demonstrație de armament făcută de Coreea de Nord în acest an.

Corespondentul principal de externe al CBS News, Elizabeth Palmer, a relatat de la Tokyo că locuitorii din comunitățile de coastă din nordul Japoniei au fost treziți marți de sirene și avertismente pentru a se pregăti să își evacueze casele.

Coreea de Nord a tras racheta din apropierea graniței cu China. Aceasta a avut nevoie de 22 de minute pentru a zbura 3.800 de kilometri pe o traiectorie direct deasupra nordului Japoniei înainte de a se prăbuși în mare. Analiștii cred că racheta a fost Hwasong-12, pe care regimul Kim a prezentat-o în cadrul unei parade militare în ianuarie.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola