Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Coreea de Sud mobilizează zeci de avioane de vânătoare după ce a detectat 180 de avioane de luptă nord-coreene în apropierea graniței 
Articole online

Coreea de Sud mobilizează zeci de avioane de vânătoare după ce a detectat 180 de avioane de luptă nord-coreene în apropierea graniței 

avioane

Coreea de Sud mobilizează zeci de avioane de vânătoare după ce a detectat 180 de avioane de luptă nord-coreene în apropierea graniței 

Avioane de vânătoare și bombardiere ale armatei nord-coreene au fost observate deasupra uscatului și în largul coastelor de est și de vest ale țării între orele 11.00 și 15.00, ora locală, vineri, potrivit agenției de știri sud-coreene Yonhap. Seulul a răspuns prin lansarea a 80 de avioane de război, inclusiv a avionului de luptă F-35A, și nu au existat rapoarte de confruntări între părțile rivale.

Tensiunile din Peninsula Coreeană au crescut vertiginos în această săptămână, Phenianul exprimându-și furia față de exercițiile militare comune dintre SUA și Coreea de Sud. Începând de luni, cei doi aliați au fost supuși unor exerciții de antrenament pe scară largă în cadrul unui eveniment numit Vigilant Storm, despre care Forțele Aeriene americane au declarat că are ca scop consolidarea pregătirii de luptă și creșterea abilităților celor doi aliați de a lucra împreună.

Coreea de Nord a criticat de mult timp cele două părți pentru desfășurarea acestor tipuri de exerciții

Ca răspuns la aceste exerciții, care sunt în curs de desfășurare, Nordul a lansat miercuri aproximativ două zeci de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sau rachete sol-aer – cele mai multe pe care le-a lansat vreodată într-o singură zi. Ulterior, Phenianul a continuat să lanseze alte câteva rachete, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală, și a lansat zeci de proiectile de artilerie – ceea ce a determinat o prelungire a Vigilant Storm.

Pak Jong Chon, secretarul Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, a declarat că decizia de a prelungi exercițiile aeriene comune între SUA și Coreea de Sud este „o alegere foarte periculoasă și falsă”.

„Decizia iresponsabilă a SUA și a Coreei de Sud împinge situația actuală cauzată de actele militare provocatoare ale forțelor aliate într-o fază incontrolabilă. SUA și Coreea de Sud vor ajunge să știe ce greșeală irevocabilă și îngrozitoare au făcut”, a declarat Chon într-o declarație de joi publicată de agenția de știri de stat nord-coreeană KCNA.

Potrivit proiectului de apărare antirachetă al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, lansările de rachete nord-coreene au crescut în 2022 comparativ cu anii precedenți. Iar tensiunile din această săptămână vin pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că Nordul se pregătește să efectueze al șaptelea test cu arme nucleare – și primul din 2017.

Avalanșa de lansări de rachete și retorica amenințătoare a Coreei de Nord au atras critici internaționale, inclusiv din partea SUA și a Coreei de Sud. În cadrul unei conferințe de presă comune susținute joi la Washington, secretarul american al apărării Lloyd Austin și ministrul sud-coreean al apărării naționale Lee Jong-sup au condamnat Phenianul pentru escaladarea situației.

„Secretarul Austin și cu mine am afirmat că orice atac nuclear din partea RPDC, inclusiv utilizarea armelor nucleare tactice, este inacceptabil și va avea ca rezultat sfârșitul regimului lui Kim Jong-un prin răspunsul copleșitor și decisiv al alianței. Acesta este un avertisment puternic împotriva RPDC”, a declarat Jong-Sup prin intermediul unui traducător.

Registration

Aici iti poti reseta parola