Evenimentul Istoric > Istoria zilelor Noastre > Coreea de Nord sfidează în continuare rezoluțiile ONU, după ce Phenianul a lansat opt rachete balistice către Marea Japoniei
Istoria zilelor Noastre

Coreea de Nord sfidează în continuare rezoluțiile ONU, după ce Phenianul a lansat opt rachete balistice către Marea Japoniei

coreea de nord

Rezoluţiile ONU interzic Phenianului să testeze rachete balistice întrucât acestea pot fi purtătoare de focoase nucleare

În decursul zilei de ieri, opt rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate în direcția estică a țării, către Marea Japoniei, potrivit unui comunicat al armatei sud-coreene. În decurs de o oră, regimul a reușit din nou să încalce prevederile ONU, și să provoace îngrijorare în mediul internațional. De la începutul acestui an, Coreea de Nord a testat mai multe rachete, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală, pe 25 mai.

Până în acest moment, regimul de la Phenian a efectuat 18 teste cu rachete balistice, iar ultima provocare vine în contextul în care navele americane și cele sud-coreene au încheiat un exercițiu comun în Marea Filipinelor. La exercițiul care a durat trei zile a participat și portavionul american USS Ronald Reagan.

Din perspectiva nord-coreenilor, manevrele comune efectuate în urmă cu câteva zile reprezintă o provocare la adresa țării. Pe de altă parte, Washingtonul şi Seulul văd programul de arme nucleare şi de rachete al Phenianului ca pe o ameninţare şi au avertizat că regimul nord-coreean ar putea efectua oricând teste cu arme nucleare.

O rachetă SRBM are o rază de până la 1.000 de kilometri

Ca o măsură de răspuns la testele efectuate sâmbătă, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a ordonat oficialităţilor ţării să întărească măsurile de descurajare şi abordarea combinată a apărării Coreei de Sud şi SUA ca răspuns la testul nord-coreean, inclusiv prin efectuarea de exerciţii de apărare împotriva rachetelor.

Iar ministrul Apărării nipon, Nobuo Kishi, a declarat că lansarea de rachete de sâmbătă de către Phenian „nu poate fi tolerată”. Kishi a spus, într-un briefing de presă, că cel puţin una dintre cele opt rachete avea traiectorie variabilă, potrivit Reuters.

În urmă cu două săptămâni, Coreea de Nord a lansat trei rachete, dintre care una pare să fi fost o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), după ce președintele american Joe Biden a părăsit Asia, unde a făcut un turneu în care a discutat noi măsuri de descurajare a Phenianului.

Prima rachetă lansată pare să fi fost un ICBM, în timp ce o a doua rachetă neidentificată pare să fi eșuat în timpul zborului, a precizat JCS. A treia rachetă a fost o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune (SRBM).

Ca răspuns, Statele Unite și Coreea de Sud au organizat exerciții combinate cu trageri reale, inclusiv teste de rachete sol-sol care au implicat sistemul de rachete tactice al armatei SUA (ATACMS) și SRBM Hyunmoo-2 al Coreei de Sud, au declarat ambele armate.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola