Reporterii BBC au reușit să intervieveze unul dintre cei mai valoroși dezertori nord-coreeni care au intrat în serviciul Coreei de Sud. Este vorba despre un bărbat care se prezintă cu numele Kim Kuk-song, dar nu e clar dacă acesta e numele său adevărat sau măcar numele sub care trăiește în Coreea de Sud. După 30 de ani de carieră, bărbatul ajunsese în fruntea celei mai puternice agenții de spionaj din Coreea de Nord. În 2014 a fost nevoit, însă, să fugă și să se pună sub protecția „imperialiștilor” din sud de teamă că va fi trimis în fața plutonului de execuție.
Spionii sunt „ochii, urechile și creierul liderului suprem”
Deși trăiește de ani buni în Coreea de Sud, Kim Kuk-song se teme și acum pentru viața sa. .
Reporterii BBC spun că a fost nevoie de săptămâni de discuții pentru a-l convinge să le acorde un interviu. Spune că în țara sa, serviciile de spionaj sunt „ochii, urechile și creierul liderului suprem”. Dezertorul nord-coreean recunoaște că a trimis asasini pentru a-i ucide pe criticii regimului și chiar a construit un laborator de droguri ilegal pentru a ajuta regimul să obțină bani.
El spune că rețelele de spionaj și cibernetice ale Phenianului pot ajunge oriunde înlume.
Plecat de ani buni din Coreea de Nord, transfugul spune că informațiile pe care le are despre actualul lider Jim Jong-un sunt limitate. În anii dinainte să fugă, a observat, însă, că tânărul se străduia să se dovedească un „războinic”.
Forța Terorii se asigură că trădătorii nu scapă nici în gaură de șarpe
Kim Kuk-song spune că Phenianul a înființat o nouă agenție de spionaj, numită Reconnaissance General Bureau, în 2009,exact în momentul în care Kim Jong-un se pregătea să-i succeadă tatălui său, care suferise deja un accident vascular cerebral. Kim Jong-un s-a implicat pentru a-i da satisfacție tatălui său. „A fost formată o Forță a Terorii pentru a-l asasina în secret pe (dezertorul n.r.) Hwang Jang-yop. Eu personal am dirijat și desfășurat lucrarea”.
Hwang Jang-yop fusese unul dintre cei mai puternici oficiali ai regimului comunist, un arhitect cheie al politicii nord-coreene. Dezertarea sa către sud în 1997 nu putea fi iertată, mai ales că, odată ajuns la Seul, s-a dovedit extrem de critic față de regim, iar familia conducătoare își dorea răzbunare.
Tentativa de asasinat a mers, însă, prost. Doi nord-coreenei sunt încă în închisorile din Coreea de Sud pentru participare la complot. Phenianul a negat, însă, întotdeauna orice implicare.
Crimele Phenianului
De altfel, Phenianul nu recunoaște niciodată vreo acțiune criminală. În 2010, o navă sud-coreeană, Cheonan, s-a scufundat după ce a fost lovită de o torpilă. Patruzeci și șase de oameni au murit. Phenianul a negat întotdeauna implicarea sa.
În luna noiembrie a aceluiași an, zeci de obuze de artilerie nord-coreene au lovit insula sud-coreeană Yeonpyeong. Doi soldați și doi civili au fost uciși.
Kim Kuk-song nu are niciun dubiu cî ordinul a venit de la cel mai înalt nivel
„În Coreea de Nord, chiar și atunci când se construiește un drum, acesta nu poate fi făcut fără aprobarea directă a liderului suprem. Scufundarea Cheonanului și bombardarea insulei Yeonpyeong nu sunt un lucru care ar fi putut fi decis de subordonați.
Coreea de Sud e plină de agenți comuniști
Transfugul spune că responsabilitățile sale în Nord erau axate pe Coreea de Sud.
„A existat un caz în care un agent nord-coreean a fost trimis și a lucrat la biroul prezidențial din Coreea de Sud și s-a întors în Coreea de Nord în siguranță. A fost la începutul anilor 1990. A lucrat pentru Casa Albastră (Biroul prezidențial al Coreei de Sud) timp de cinci până la timp de șase ani, s-a întors în siguranță și a lucrat la 314 Biroul de legătură al Partidului”.
Dezertorul spune că Sudul e plin de agenția ai Coreei de Nord,
„Vă pot spune că agenții nord-coreeni joacă un rol activ în diferite organizații ale societății civile, precum și în instituții importante din Coreea de Sud.”
Armata de hackeri a Coreei de Nord
Fostul spion spune că țara pe care a părăsit-o e una dintre cele mai sărace și izolate țări din lume,dar are o armată de hackeri calificați. Încă din anii 80, fostul lider, Kim Jong-il, a ordonat instruirea „pentru războiul cibernetic”.
Coreea de Nord face trafic de droguri și arme
Transfugul spune că regimul nu s-a dat și nu se dă înapoi de la nimic pentru a obține bani.
„Producția de droguri în Coreea de Nord a lui Kim Jong-il a atins un maxim în timpul foametei din anii 90. În acel moment, Departamentul Operațional a rămas fără fonduri revoluționare pentru Liderul Suprem. După ce am primit sarcina, am adus trei străini în Coreea de Nord, am construit o bază de producție în centrul de instruire al biroului de legătură 715 al Partidului și am produs droguri.”
O altă sursă de venit, este vânzarea de arme către Iran sau țări din Africa.
Potrivit transfugului, Phenianul a vândut și arme și tehnologie țărilor care în care se purtau războaie civile. În ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite a acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Siriei, Myanmarului, Libiei și Sudanului.
A fugit pentru că se temea că va fi executat
Transfugul recunoaște că trăia pe picior mare în Coreea de Nord și avea tot ce voia. Totul s-a prăbușit, însă, când presa nord-coreeană a anunțat că unchiul lui Kim Jong-un a fost executat.
„Am fost mai mult decât surprins, a fost o lovitură fatală și am fost îngrozit. Am simțit imediat că viața mea e în pericol.”. Atunci și-a făcut planul de a fugi împreună cu familia în Coreea de Sud, notează BBC.
„