Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Contraatacurile chinezești care au schimbat soarta războiului din Coreea
Articole online

Contraatacurile chinezești care au schimbat soarta războiului din Coreea

razboi

Contraatacurile chinezești care au schimbat soarta războiului din Coreea

După ce contraatacurile au fost oprite, forțele americane și ale Republicii Coreea au fost alungate din Coreea de Nord, iar războiul a intrat într-un impas pentru următorii doi ani și jumătate.

În săptămânile dinaintea atacurilor chinezești, forțele din Coreea de Nord și SUA, sub comanda generalului Douglas MacArthur, au reușit să pătrundă mai adânc în Coreea de Nord și se apropiau de granița cu Republica Populară Chineză (RPC). Republica Populară Chineză a emis avertismente conform cărora forțele aliate ar trebui să păstreze distanța, iar începând cu luna octombrie 1950, trupe ale Armatei Populare Chineze de Eliberare au început să treacă granița pentru a-și ajuta aliatul nord-coreean. Numărul lor a crescut la aproximativ 300.000 până la începutul lunii noiembrie.

Au avut loc câteva întâlniri sângeroase între chinezi și forțele coreene și americane, dar trupele chineze au întrerupt brusc operațiunile ofensive la 6 noiembrie. Acest lucru l-a stimulat pe MacArthur, care întotdeauna scăzuse eficiența militară a trupelor chineze, să propună o nouă ofensivă masivă a forțelor americane și ale Coreei de Nord.

Denumită alternativ ofensiva „End the War” sau „Home by Christmas”, atacul a început la 24 noiembrie. Ofensiva a întâmpinat aproape imediat o rezistență puternică, iar până la 26 noiembrie chinezii lansau contraatacuri distructive de-a lungul unui front de 25 de mile. Până în decembrie, forțele americane și ale Coreei de Nord au fost împinse afară din Coreea de Nord. În cele din urmă, forțele americane și cele din Coreea de Nord au oprit trupele chineze, iar războiul a intrat într-un impas militar.

Atacul masiv al chinezilor a pus capăt oricăror gânduri că băieții americani vor fi „acasă până la Crăciun”. De asemenea, a ridicat spectrul extinderii războiului dincolo de granițele peninsulei coreene, un lucru pe care factorii de decizie politică din SUA – temători de a nu se încurca într-un război terestru în Asia care ar putea escalada într-o confruntare nucleară cu sovieticii – erau nerăbdători să îl evite.

Registration

Aici iti poti reseta parola