Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Continuă luptele în Belgorod. SUA neagă implicarea, chiar dacă membrii unităților sunt înarmați cu echipament american
Articole online

Continuă luptele în Belgorod. SUA neagă implicarea, chiar dacă membrii unităților sunt înarmați cu echipament american

Humvee

Continuă luptele în Belgorod. SUA neagă implicarea, chiar dacă membrii unităților sunt înarmați cu echipament american

Moscova a afirmat că a respins un atac pe teritoriul rusesc condus de miliții aliate cu Ucraina, care au insistat că își continuă campania, potrivit The Guardian

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a anunțat marți seară că anulează un „regim antiterorist” care a introdus restricții echivalente cu legea marțială, susținând în același timp că Ministerul rus al Apărării și agențiile de securitate sunt în continuare angajate într-o campanie de „curățare”.

Ministerul rus al apărării a afirmat anterior că a „prins și lichidat” unități de luptători ruși anti-Kremlin care au declarat că obiectivul lor este de a-și elibera țara de Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării a difuzat înregistrări video care, potrivit acestuia, arată lovituri de artilerie și bombardamente care vizează membri ai celor două unități: Corpul voluntarilor ruși și Legiunea pentru libertatea Rusiei.

Aceste videoclipuri nu au putut fi verificate în mod independent. Acestea includeau un atac aerian asupra unei clădiri care părea să semene cu avanpostul de frontieră Grayvoron, unde milițiile încărcaseră o înregistrare video care includea un polițist de frontieră rus care zăcea într-o baltă de sânge.

Membrii acestor unități au declarat că acțiunea lor continuă și au negat afirmațiile Rusiei potrivit cărora ar fi ucis zeci dintre ei. O înregistrare video postată de Corpul voluntarilor ruși arăta luptători suiți pe un vehicul blindat în ceea ce a numit o „mică, dar deja [eliberată] parte a patriei noastre”. Un altul îi arăta pe aceștia trăgând cu mortiere dintr-o locație despre care susțineau că se află în interiorul Rusiei.

Luptele au început luni

Rușii au postat videoclipuri cu elicoptere care aruncă rachete de semnalizare deasupra unui oraș, în timp ce mass-media ucraineană a postat videoclipuri cu drone care arată fumul care se ridică dintr-un sat după bombardamente. Astfel de scene au devenit omniprezente în orașele și localitățile ucrainene atacate de Rusia, dar sunt rare pe partea rusă a frontierei.

Raidul transfrontalier a fost văzut de unii ca o potențială operațiune de „modelare” menită să distragă atenția Rusiei pe câmpul de luptă înainte de o contraofensivă ucraineană anticipată.

În timp ce Ucraina a negat orice legătură cu unitățile, acestea au sediul pe teritoriul ucrainean și păreau să fie echipate cu vehicule militare fabricate în SUA, inclusiv Humvee-uri și ceea ce pare a fi vehicule internaționale Maxxpro 1224 rezistente la mine. SUA au declarat în 2022 că vor livra câteva sute de astfel de vehicule armatei ucrainene.

La Washington, oficialii au pus la îndoială afirmațiile potrivit cărora ar fi fost folosite arme furnizate de SUA:

„Voi spune că suntem sceptici în acest moment în ceea ce privește veridicitatea acestor rapoarte. Ca principiu mai general, așa cum am spus și cred că am spus și ieri, nu încurajăm și nu permitem lovituri în interiorul Rusiei și am spus-o clar. Dar, așa cum am mai spus, depinde de Ucraina să decidă cum să ducă acest război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Membrii unităților anti-Kremlin, printre care se numără luptători anti-Putin cu legături cu extrema dreaptă rusă, au postat videoclipuri în care spuneau că granița a fost „despicată” și susțineau că au deturnat un transportor blindat de trupe rusesc.

Estimările menționează numărul luptătorilor miliției la 80, în timp ce unii bloggeri militari ruși apropiați de Ministerul Apărării au declarat că numărul acestora ar putea ajunge la 500.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola