Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zelenski asigură un nou ajutor militar american la G7, în timp ce Rusia salută „eliberarea” Bakhmutului
Articole online

Zelenski asigură un nou ajutor militar american la G7, în timp ce Rusia salută „eliberarea” Bakhmutului

Zelenski si Biden

Zelenski asigură un nou ajutor militar american la G7, în timp ce Rusia salută „eliberarea” Bakhmutului

Volodimir Zelenski a obținut un nou ajutor militar din partea SUA în timpul unei zile de activitate diplomatică frenetică la summitul G7 de la Washington, în timp ce Rusia a revendicat o victorie pe câmpul de luptă în orașul Bahmut din estul Ucrainei, după cum relatează The Guardian

Joe Biden a anunțat un ajutor militar în valoare de până la 375 de milioane de dolari pentru Kiev, spunându-i lui Zelenskiy că SUA face tot posibilul pentru a consolida apărarea Ucrainei în războiul cu Rusia.

Întâlnirea lor a avut loc în timp ce Volodimir Zelenski a încercat să-i convingă pe liderii țărilor nealiniate, inclusiv India și Brazilia, care au refuzat până acum să condamne invazia rusă.

În cadrul unei întâlniri cu Zelenski în timpul summitului, Biden a declarat că pachetul de ajutor militar include muniție, artilerie, vehicule blindate și instruire, la câteva zile după ce a dat undă verde Marii Britanii și altor aliați pentru a transfera Ucrainei avioane F-16 construite de SUA.

Zelenski a părut să confirme pierderea orașului Bahmut, spunând că nu a mai rămas „nimic” din oraș

Întrebat dacă forțele ucrainene rezistau sau dacă Rusia a capturat orașul, Zelenski nu a fost pe deplin clar, dar a spus: „trebuie să înțelegeți că nu mai este nimic” acolo. „Astăzi, Bahmut este doar în inimile noastre”.

El a spus că aparenta cădere a orașului Bahmut se va dovedi o victorie extrem de costisitoare pentru ruși.

„Nu există nimic în acest loc… doar ruine și o mulțime de ruși morți”, a declarat el reporterilor. „Dar ei au venit la noi”. Oficialii ucraineni au negat ulterior că Bahmut a fost pierdut, spunând că forțele sale armate încă luptă pentru controlul orașului.

Armata rusă a anunțat sâmbătă că a capturat orașul, scena celei mai sângeroase bătălii de până acum din cele 15 luni de conflict. Președintele rus, Vladimir Putin, a felicitat duminică forța mercenară Wagner și armata rusă pentru ceea ce a numit „eliberarea” Bahmut.

Într-o declarație publicată pe site-ul Kremlinului, Putin a spus că bătălia – cea mai lungă și mai sângeroasă din cele 15 luni de război – s-a încheiat cu o victorie rusă și că toți cei care s-au evidențiat în ea de partea Moscovei vor primi distincții de stat.

În comunicatul său final, G7 și-a reiterat sprijinul neclintit pentru Kiev, însă președintele ucrainean are mult de lucru pentru a-i convinge pe liderii altor țări să îi urmeze exemplul.

Printre aceștia se numără președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, care a acuzat Occidentul că „încurajează războiul” și nu a confirmat că se va întâlni cu liderul ucrainean la Hiroshima.

Narendra Modi, care a cerut o încetare a focului în Ucraina, dar nu a condamnat Kremlinul, a fost mai deschis după întâlnirea cu Zelenski de sâmbătă.

Registration

Aici iti poti reseta parola