Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Construcția militară pe insula Great Coco din Myanmar provoacă temeri privind implicarea Chinei
Articole online

Construcția militară pe insula Great Coco din Myanmar provoacă temeri privind implicarea Chinei

bază militară

Construcția militară pe insula Great Coco din Myanmar provoacă temeri privind implicarea Chinei

De la începutul anilor 1990, Great Coco din Myanmar – o insulă mică și îndepărtată din Golful Bengal – a fost în centrul intrigilor. Se zvonea că pe insulă se află o unitate de informații chineze, o afirmație lipsită de dovezi concrete. Acum au reapărut îngrijorările legate de insulă și de utilizarea acesteia, potrivit The Guardian

Imagini din satelit realizate în ianuarie 2023 arată semne evidente de modernizare militară, potrivit unui raport al grupului de reflecție Chatham House. Există o pistă de aterizare și o stație radar de 2.300 de metri, recent prelungită, două hangare noi, ceea ce pare a fi un bloc de cazare și o nouă cale de comunicație care face legătura cu o insulă mai mică. La capătul insulei sunt dovezi ale eforturilor de curățare a terenului, ceea ce sugerează că urmează alte lucrări de construcție.

Great Coco este mică, cu o lungime de 11 km, dar locația sa este importantă din punct de vedere strategic. Nu numai că este aproape de Strâmtoarea Malacca, una dintre cele mai aglomerate rute de navigație din lume, dar se află și la 55 km de Insulele Andaman și Nicobar din India, care găzduiesc baze ale marinei și forțelor aeriene indiene.

Semnele de construcție au provocat îngrijorarea că Republica Chineză – de care Myanmar a devenit din ce în ce mai dependentă după lovitura de stat din februarie 2021 – ar putea avea de câștigat de pe urma informațiilor colectate acolo, fie prin spionaj, fie prin schimbul de informații.

„Odată cu dezvoltările de pe insula Coco, India s-ar putea confrunta în curând cu o nouă bază aeriană în apropiere, într-o țară din ce în ce mai legată de Beijing”, se arată în raportul realizat de Chatham House, care a analizat imagini din satelit publicate de Maxar Technologies.

Se pare că Delhi a monitorizat îndeaproape evoluțiile

Recent, a confruntat Myanmar cu informații care arătau că Beijingul oferă asistență pentru construirea unui post de supraveghere pe insulă, potrivit Bloomberg. China a respins aceste afirmații.

Autorii raportului Chatham House au declarat că imaginile Maxar nu au arătat nicio dovadă specifică a unei activități chinezești pe Great Coco. Cu toate acestea, de la lovitura de stat, armata din Myanmar a căutat legături mai strânse cu Beijingul, susținând revendicarea Taiwanului și anunțându-și sprijinul pentru „inițiativa de securitate globală” a Chinei.

„Myanmar este disperat, este lipsit de bani”, a declarat Htwe Htwe Thein, profesor asociat la Universitatea Curtin. „Investițiile de la Beijing sunt utile din punct de vedere economic – și, de asemenea, pe scena mondială [Myanmar se poate lăuda] că un astfel de gigant economic și vecin este încă prietenul lor.”

Înainte de lovitura de stat, în 2020, aproximativ 40% din datoria externă a Myanmarului, de 10 miliarde de dolari, era datorată Chinei, iar acest procent a crescut probabil.

Printre investițiile Chinei în Myanmar se numără un port major la Kyaukphyu, în vestul Myanmarului, conceput pentru a oferi Chinei acces la Oceanul Indian pentru transportul de gaz lichefiat și petrol, permițându-i să devină mai puțin dependentă de resursele de transport maritim prin strâmtoarea aglomerată Malacca.

„Având în vedere că Myanmar se bazează pe China pentru sprijin internațional și dezvoltare economică, este extrem de probabil ca armata să împărtășească informații cu Beijingul și să susțină inițiativele strategice ale Chinei”, a declarat Jason Tower, director de țară pentru Myanmar la Institutul pentru Pace al Statelor Unite.

Construcția de pe Great Coco a fost provocatoare, a spus el, adăugând că „reprezintă o provocare semnificativă pentru securitatea regională și va genera probabil tensiuni semnificative între China și India în Golful Bengal”.

Analiștii consideră că armata din Myanmar încearcă probabil să pună India și China una împotriva celeilalte în schimbul unui sprijin economic și diplomatic mai mare.

Registration

Aici iti poti reseta parola