Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Comuniștii legiferează internarea dizidenților în spitalele de nebuni. Calvarul și testamentul politic al lui Vasile Paraschiv
Articole online

Comuniștii legiferează internarea dizidenților în spitalele de nebuni. Calvarul și testamentul politic al lui Vasile Paraschiv

Una dintre cele mai cunoscute victime ale decretului a fost Vasile Paraschiv, devenit un simbol al luptei anticomuniste.

După ce în 1968 Vasile Paraschiv a denunțat public adeziunea la PCR al cărui membru era din 1946, a fost supus unui șir nesfârșit de abuzuri. A fost arestat și torturat de mai multe ori, iar autoritățile au încercat să-i însceneze o boală psihică.

Născut pe 3 aprilie 1928, într-o familie săracă din satul Ordoreanu, comuna Clinceni, județul Ilfov, Vasile Paraschiv a luat contact cu PCR în 1946, obținând un post la Cooperativa de consum Victoria, înființată de comuniști pentru aprovizionarea cu alimente de bază, la prețuri mai mici, a marilor întreprinderi ale Capitalei și a cartierelor muncitorești.

S-a implicat în activitatea de propagandă prin aderarea la organizația de tineret a Cooperativei. În noiembrie 1946 a devenit membru al PCR. Începând cu decembrie 1947 s-a angajat la Poșta Centrală din București, La 20 noiembrie 1949 a fost înrolat în armată și repartizat la Regimentul 3 Radio Deva, iar pe 1 ianuarie 1950 a fost selecționat pentru Școala de ofițeri de transmisiuni de la Sibiu, instituție pe care a absolvit-o la 23 august 1951 cu gradul de locotenent.

Epurarea

A fost repartizat la Regimentul 137 din Ploiești unde partidul care nu i-a permis să se căsătorească cu iubita lui, din cauza originii sociale „nesănătoase”  a acesteia.

Epurat din armată, a încercat să urmeze cursurile Facultății de Științe Juridice din București, dar nu a fost admis pentru că locurile erau rezervate unor ofițeri de Securitate și Miliție care nu aveau studii superioare.

La 6 decembrie 1963 a suferit primul abuz major din partea organelor de partid care l-au evacuat din apartamentul pe care îl primise în perioada când lucra la Poșta din Ploiești.

În noiembrie 1968, la alegerile de partid din Combinatul Petrochimic de la Brazi, Vasile Paraschiv a anunțat în cadrul adunării generale că se retrage din PCR.

Prima arestare

În urma anunțului s-au exercitat numeroase presiuni asupra lui să revină asupra deciziei, însă fără succes. La 28 iulie 1969 a fost arestat pentru prima dată, ilegal, fiind internat cu forța la Spitalul de psihiatrie de la Urlați. A fost eliberat după cinci zile.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola