Comandantul de la Pearl Harbor a fost eliberat din funcție după dezastrul de pe 7 decembrie 1941
Amiralul Kimmel se bucurase de o carieră militară de succes, începută în 1915 ca ajutor al secretarului adjunct al Marinei, Franklin Delano Roosevelt. A servit admirabil pe nave de luptă în Primul Război Mondial, obținând comanda mai multor nave în perioada interbelică. La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Kimmel atinsese deja gradul de contraamiral și comanda forțele de crucișătoare de la Pearl Harbor. În ianuarie 1941, a fost promovat comandant al Flotei Pacificului, înlocuindu-l pe James Richardson, pe care FDR l-a eliberat din funcție după ce Richardson s-a opus mutării flotei la Pearl Harbor.
Dacă Kimmel avea o slăbiciune, aceasta era faptul că era un om al rutinei. Știa doar ceea ce se mai făcuse înainte și nu avea imaginație în ceea ce privește ineditul. Așadar, chiar dacă se spunea că Japonia ar putea da primul atac împotriva Statelor Unite, în timp ce negocierile de la Washington se zăboveau, Kimmel nu a luat nicio măsură extraordinară la Pearl Harbor. De fapt, el credea că un atac pe furiș era mai probabil pe insula Wake sau Midway și a cerut generalului-locotenent Walter Short, comandantul armatei de la Pearl Harbor, artilerie antiaeriană suplimentară pentru a fi sprijinită acolo.
Previzibilitatea lui Kimmel a fost extrem de ușor de citit de către observatorii militari japonezi și a făcut ca flota sa să fie extrem de vulnerabilă. Ca urmare, Kimmel a fost considerat responsabil, într-o anumită măsură, pentru dezastrul produs la 7 decembrie. Deși nu avea mai multe motive decât oricine altcineva să creadă că Pearl Harbor era o posibilă țintă japoneză, trebuia găsit un țap ispășitor pentru a liniști indignarea publică. A evitat o probabilă curte marțială atunci când a solicitat pensionarea anticipată. Atunci când a fost publicată în 1955 „Povestea amiralului Kimmel”, o autobiografie „așa cum i-a fost spusă”, Kimmel a spus clar că el credea că Franklin D. Roosevelt l-a sacrificat – și i-a sacrificat cariera – pentru a îndepărta suspiciunile de pe el însuși; Kimmel credea că Roosevelt știa că Pearl Harbor urma să fie bombardat, deși nu au fost aduse niciodată dovezi care să susțină această afirmație.