Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Colonel Ștefan Blaga, nr. 009794/05.12.1977, „Plan de acțiune privind supravegherea obiectivului ”OLGA” (PLO)”
Articole online

Colonel Ștefan Blaga, nr. 009794/05.12.1977, „Plan de acțiune privind supravegherea obiectivului ”OLGA” (PLO)”

Yasser Arafat- Ceau»ôescu

Colonel Ștefan Blaga, nr. 009794/05.12.1977, „Plan de acțiune privind supravegherea obiectivului ”OLGA” (PLO)”

Unitatea militară 0625/R.P.

Exemplarul nr. 1

Nr. 009794/05.12.1977

Plan de acțiune

– Cu privire la supravegherea obiectivului „OLGA” (OLP)

În scopul cunoașterii și prevenirii activităților ostile organizate și întreprinse de reprezentantul O.P.L. și de ceilalți angajați [ai Biroului permanent al O.P.L. din București], se vor întreprinde următoarele măsuri:

1. Următorii străini, informatorii „MARIUS”, „ARON”, „MEDO” și agentul „MIHAI”, vor fi instruiți să ia parte la activitățile Biroului OEP, la întâlnirile deschise sau închise cu studenții, pentru a ne furniza detalii și informații despre discuțiile și deciziile sau măsurile adoptate [de către Misiunea OEP]. Vom acorda o atenție deosebită activităților ostile întreprinse împotriva țării noastre.

Sursele menționate mai sus vor fi folosite împotriva trimișilor palestinieni trimiși în țara noastră, pentru a afla scopul călătoriei lor.

Termen: în curs de desfășurare.

Responsabil: Col. Ion Botofei

2. [Se va] desfășura rețeaua informativă locală recrutată pentru a ține sub supraveghere ținta „Iancu”, membrii familiei sale și ceilalți angajați ai Biroului OEP, pentru a obține detalii și informații despre interesul acestora față de ținta „ARTA”, față de instituțiile economice și politice [din România], față de personalitățile și delegațiile care vizitează țara noastră.

Cu ajutorul informatorilor ‘CORA’ și ‘ALECU’ vom continua să punem în aplicare planul de acțiune de dezinformare aprobat de conducerea Ministerului [de Interne].

Termen: în curs de desfășurare.

Responsabil: Lt. col. Ion Croitoru

3. Împreună cu Direcția I, vom lansa o operațiune comună de dislocare a agentului ‘ARISTOFAN’ împotriva angajatului OEP ‘ZAHARIA’, despre care se știe că se ocupă cu recrutarea de cetățeni români și străini pentru misiuni de informații în Israel.

Termen limită: 15.03.1978

Responsabil: A: Lt. col. Ion Croitoru

Lt. col. I. Vagner

4. Împreună cu Direcția I și Serviciul „D”, vom compromite ținta „CORBU” (care a participat activ la organizarea acțiunii din 19 noiembrie 1977 de la Ambasada Egiptului) în ochii studenților palestinieni, cu ajutorul agentului „ARISTOFAN” lansând zvonuri că „CORBU” este o sursă CIA care furnizează [CIA] informații despre activitățile studenților palestinieni din România.

Pe această temă, vom depune un raport separat.

Termen limită: 20.12.1977

Responsabil: Prof: Lt. col. Ion Croitoru

Lt. col. I. Vagner

5. Vom lua legătura pe ascuns cu „CĂLIN” (funcționar al OEP, responsabil cu activitățile studențești) și cu „BARBU” (corespondent al agenției de presă Wafa) pentru a obține informații despre sarcinile încredințate de cartierul general al OEP trimișilor palestinieni trimiși în țara noastră, precum și pentru a răspândi dezinformări.

Termen limită: 15.02.1978

Responsabil: A.B: Lt. col. A. Itu

Maior R. Ghica

6. Împreună cu Unitatea Specială ‘T’ [Supraveghere Tehnică] vom analiza posibilitatea de a crea artizanal[interceptoare[ mobile speciale care să fie introduse în clădirea Biroului OEP și în viitoarea reședință a șefului Biroului OEP; aceste interceptoare ar putea fi folosite atunci când Biroul OEP întreprinde activități speciale.

Termen limită: 30.12.1977

Responsabil: Ofițerul de securitate: Lt. col. Al. Itu

Lt. col. E. Stăniloiu

7. Împreună cu Unitatea Specială „T”, vom înregistra toate convorbirile dintre biroul OEP și Beirut, Damasc, Kuweit, în vederea traducerii și utilizării informațiilor referitoare la sarcinile și misiunile trimise de cartierul general al OEP.

Termen limită: 15.12.1977

Responsabil: Ofițerul de securitate al O.L.O: Lt. col. Ion Croitoru

8. Vom ține sub supraveghere activă toți trimișii pe care îi bănuim că ar fi fost detașați pentru a întreprinde activități ostile pe teritoriul țării noastre.

Termen: în curs de desfășurare.

Responsabil: Conf: Lt. col. Ion Croitoru

9. Împreună cu Unitatea Militară 0920/K, ne vom intensifica acțiunile de penetrare sub acoperire a organizațiilor teroriste (FPLP, Septembrie Negru etc.), în vederea contactării și valorificării sub acoperire a membrilor acestor organizații care au participat la operațiuni de comando, care au fost răniți și apoi au primit îngrijiri medicale în România. Vom depune un raport separat pentru fiecare astfel de caz în parte.

Termen: în curs de desfășurare.

Responsabil: Însărcinat: Col. Ion Botofei

În funcție de informațiile pe care le vom culege în urma implementării măsurilor menționate mai sus, vom face propuneri concrete astfel încât să prevenim întreprinderea de acțiuni ostile pe teritoriul țării noastre.

Comandantul Unității Militare 0625/R.P.

Colonel Ștefan Blaga

Sursa: Wilson Center

Registration

Aici iti poti reseta parola