07 octombrie 1985: Teroriști palestinieni deturnează un vas de croazieră italian
Abbas a fost responsabil de atacuri împotriva Israelului și a cetățenilor săi la începutul anilor 1980. În mai multe rânduri, el a trimis oameni pe deltaplane și în baloane cu aer cald în misiuni de bombardament în Israel, toate acestea dovedindu-se a fi eșecuri lamentabile. În încercarea de a-și salva reputația, Abbas a ordonat deturnarea navei Achille Lauro. Cu toate acestea, nu au existat obiective sau cereri specifice stabilite în cadrul misiunii.
La început, teroriștii au cerut ca Israelul să elibereze membrii PLF încarcerați și au căutat să intre într-un port sirian. Dar când Siria a refuzat cererea, teroriștii au pierdut controlul situației. Adunându-i pe turiștii americani la bord, teroriștii au ales la întâmplare să îl ucidă pe Leon Klinghoffer, în vârstă de 69 de ani. Americanul în scaun cu rotile a fost împușcat în cap și aruncat peste bord.
Uciderea cu sânge rece a lui Klinghoffer s-a întors împotriva teroriștilor
Indignarea lumii l-a forțat pe șeful OEP, Yasser Arafat, să întrerupă legăturile OEP cu teroriștii și să ceară lui Abbas să pună capăt situației. La 9 octombrie, Abbas i-a contactat pe teroriști, le-a ordonat să nu mai ucidă alți pasageri și a dispus ca nava să ancoreze în Egipt.
Între timp, trupele de elită ale Marinei americane SEAL au fost trimise să facă un raid asupra navei Achille Lauro. Dar până la sosirea lor, teroriștii coborâseră deja de pe navă în Egipt și se urcaseră într-un avion spre Libia. Statele Unite au trimis atunci două avioane de vânătoare F-14, care au interceptat avionul și l-au forțat să aterizeze în Italia. O confruntare în trei direcții între teroriștii PFLP, americani și armata italiană pe pista de aterizare din Sicilia s-a încheiat cu arestarea lui Abbas și a celorlalți teroriști de către italieni.
În ciuda presiunilor intense din partea americanilor, italienii i-au permis lui Abbas să părăsească țara, urmând apoi să-i urmărească penal pe cei patru care se aflau la bord. Toți au fost condamnați, dar numai unul dintre ei a primit o pedeapsă de 30 de ani; ceilalți au scăpat cu pedepse mai ușoare. Italia l-a judecat și l-a condamnat pe Abbas, dar nu a cerut extrădarea până în 2003. El a fost capturat de forțele speciale americane în Bagdad în acel an și a murit în custodia americanilor în 2004.