Evenimentul Istoric > Articole online > Ciubăr Vodă, între personajul inventat de Alecsandri și cel care a domnit două luni în Moldova
Articole online

Ciubăr Vodă, între personajul inventat de Alecsandri și cel care a domnit două luni în Moldova

Într-o scrisoare a lui Vasile Alecsandri către prințul A. Cantacuzin, din 1 decembrie 1879, referitoare la piesa „Despot Vodă”, poetul spune: „Singurele figure create de mine sunt acele ale lui Ciubăr Vodă și a fetei lui Moțoc, Ana, căci am avut nevoie de dânsele pentru țesătura intrigei acestei drame”.

Totuși, în Moldova a domnit un Ciubăr Vodă, dar cu circa o sută de ani înainte de faptele descrise în „Despot Vodă”.

„Și a domnit Ciubăr două luni”

Letopisețul de la Putna despre primii domni ai Moldovei menționează: „Și a domnit Ciubăr două luni”.

Primele menționări ale domniei lui Ciubăr Vodă apar în „letopisețul cel leșes” și în „letopisețul cel moldovenescu”, iar aceste menționări sunt consemnate de Grigore Ureche în „Letopisețul țărâi Moldovei, de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viiața domnilor carea scrie de la Dragoș vodă până la Aron vodă”:

„Scrie letopisețul cel leșesc că după moartea lui Petru vodă au domnit un Ștefan un an și au murit. După acestu Ștefan vodă au domnitu Ciubăr. Iar letopisețul cel moldovenescu de acest Ștefan vodă nimica nu scrie, făr câtu spune că după moartea lui Pătru vodă au domnitu Ciubăr vodă doao luni”.

Din neamul lui Alexandru cel Bun

Nicolae Iorga îl plasează pe Ciubăr Vodă în jurul anului 1450 și susține că a fost domn, a stăpânit două luni și era din neamul lui Alexandru cel Bun, deoarece boierii moldoveni nu puteau accepta la domnie un comandant ungur, ci numai un personaj de neam domnesc și susținea că Ciubăr nu e aici o poreclă, ci un nume făcând trimitere la postelnicul Ciope, care a trăit în jurul lui 1451, al cărui nume ar fi dat formele Ciopel, Ciopor, Ciopâr, Ciubâr, care ar însemna „Dracul”, dar această părere nu a fost acceptată de istoriografia românească. În limba maghiară, „csupor” înseamnă „oală”.

Ciubăr, ungurul

De la Johann Christian von Engel, în lucrarea sa ”Geschichte von Moldau und Walachey” apărută în 1804,  și de  Constantin Rezachevici – „Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova a. 1324 – 1881”, aflăm că: Ciubăr Vodă (Csupor de Monoszlo) a fost un nobil ungur originar dintr-un neam din Croația, comandant al trupelor lui Ioan de Hunedoara trimise în sprijinul lui Petru al III-lea pentru a-l înlocui pe Roman al II-lea.

Ciubăr Vodă a guvernat Moldova pentru aproximativ două luni, după moartea neașteptată a lui Petru al III-lea înainte de 10 octombrie și până la sfârșitul lui decembrie 1448, posibil sfârșitul lui ianuarie 1449, întrucât în februarie 1449 Alexăndrel a urcat pe tronul Moldovei, domnind pentru prima oară.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola