Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cine sprijină Rusia la Washington? Surprize, surprize…
Articole online

Cine sprijină Rusia la Washington? Surprize, surprize…

SUA nu impun sancțiuni pentru Nord Stream 2

Proiectul de lege impunea administrației Joe Biden să impună sancțiuni asupra conductei de gaz în termen de 15 zile de la aprobarea sa și, de asemenea, permitea Congresului să treacă peste veto-ul președintelui.

Erau de așteptat și sancțiuni împotriva organizațiilor responsabile de proiectarea, construcția și exploatarea conductei, precum și conducerea acestora, care au fost amenințate cu interzicerea intrării în Statele Unite și cu înghețarea activelor lor din această țară. De asemenea, era introdusă o interdicție pentru cetățenii sau companiile americane de a face afaceri cu cei de pe „lista neagră”.

Democrații nu vor să-și piardă aliați din Europa

După cum le- a mărturisit Vladimir Vasiliev, cercetător-șef la Institutul pentru SUA și Canada, jurnali;tilor de la Pravda, democrații vor să le demonstreze partenerilor din Europa că nu sunt trumpiști.
„Donald Trump a avut de înfruntat multă opoziție în Europa, în special în Germania, pentru că a avut o ceartă cu (Angela) Merkel și (Emmanuel) Macron. Și această componentă politică este foarte importantă, deoarece democrații se așteaptă la o posibilă răzbunare a republicanilor sau chiar sosirea unui președinte republican — nu neapărat Trump- la putere, pentru că este destul de evident că sancțiunile împotriva Nord Stream 2 sunt poziția unificată a fracțiunii republicane, indiferent de candidații ei individuali”, a spus americanistul rus.

Statele Unite nu se așteptau ca „Planul B” al Moscovei să fie implementat în Kazahstan

Al doilea factor important în poziția democraților la votul proiectului de lege a fost „turbulența provocată de evenimentele din Kazahstan” și retragerea rapidă a forțelor CSTO de acolo, a menționat Vladimir Vasiliev.

„Americanii ar fi putut considera că acest pachet de acorduri privind garanțiile de securitate, așa cum a fost propus de Ministerul rus de Externe, este atât alfa, cât și omega poziției ruse. Dar intrarea forțelor CSTO în Kazahstan a arătat că Rusia are un al doilea plan – destul de bine gândit- și există și alte mișcări, care se vor face în lipsa garanțiilor cerute în cadrul pachetului de acorduri”, spune expertul.

Vladimir Vasilyev consideră că retragerea în „grabă” a contingentului de menținere a păcii poate să „fi fost un semnal care s-a repetat în Statele Unite prin canale diplomatice, astfel încât să nu considere Kazahstanul ca un exemplu de politică pe termen lung sau mediu de restabilirea influenței Rusiei în spațiul post-sovietic”.

Casa Albă are o obsesie: Biden trebuie să recupereze în sondaje

Acest curs al evenimentelor, spune Vladimir Vasiliev, arată că discuțiile privind garanțiile de securitate din 9-10, 12 și 13 ianuarie la Geneva, Bruxelles și Viena vor continua.

„Occidentul nu era pregătit pentru aceste negocieri, din punctul meu de vedere. Vechiul model de negocieri a fost rupt de Kazahstan, iar unul nou nu a putut fi elaborat imediat din cauza slăbiciunii intelectuale, a confuziei. Acum, se pare, se întorc. la această strategie, adică vor continua negocierile”, a spus expertul. Potrivit expertului, marea problemă a Casei Albe este ratingului lui Biden, care „continuă să scadă catastrofal”.

„Nu se poate face nimic aici. Și, mai mult, aș spune chiar că Partidul Democrat fuge, așa că Biden are nevoie de succese în politică externă. Să fie simbolic, să fie mic, să fie doar vorbit, dar pentru asta dialogul cu președintele rus va continua „, a spus Vladimir Vasiliev.

Miercuri, un grup de democrați condus de președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Robert Menendez , a prezentat Senatului proiectul de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei sub numele de „Legea privind protecția suveranității Ucrainei din 2022”.
Aceasta presupune impunerea de sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a prim-ministrului, a șefilor Ministerului de Externe și Apărare, a șefului Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse și a altor reprezentanți ai conducerii militare. În plus, măsurile restrictive pot afecta și Nord Stream 2, relatează TASS.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola