Cine au fost oamenii cu „ochi de lună” din legenda Cherokee?
Legenda cherokee este plină de povești incredibile. Dar una dintre cele mai fantastice – și intrigante – povești se referă la oamenii cu ochi de lună.
Potrivit legendei Cherokee, oamenii cu ochi de lună trăiau adânc în pădurile din actualele Carolina de Nord și Georgia. Cu ochii albaștri și palizi, erau atât de sensibili la lumină încât dormeau în timpul zilei și ieșeau afară doar la lumina lunii. Și, spre deosebire de alte ființe care apar în legendele indigene, ei nu erau nici spirite, nici monștri, ci oameni ca și cherokee.
Deși legenda oamenilor cu ochi de lună ar putea fi doar atât – o legendă – unii suspectează că poveștile Cherokee despre aceste ființe misterioase ar putea avea rădăcini în fapte istorice. Unii suspectează chiar că oamenii cu ochi de lună ar fi descendenții coloniștilor galezi care au sosit cu secole înainte de Columb.
Legenda oamenilor cu ochi de lună
Pe măsură ce coloniștii europeni au năvălit în America de Nord în secolul al XVIII-lea, au început să documenteze pentru prima dată legenda oamenilor cu ochi de lună. Potrivit Legends of America, indienii Cherokee au descris această rasă misterioasă de oameni ca fiind mici, cu ochi luminoși și palizi. Din cauza sensibilității lor la lumină, se ascundeau în timpul zilei și ieșeau la iveală doar noaptea.
„[T]he Cheerake ne spun că, atunci când au ajuns pentru prima dată în țara pe care o locuiesc, au descoperit că aceasta era stăpânită de anumiți „oameni cu ochi de lună”, care nu puteau vedea ziua”, scria în 1797 botanistul american Benjamin Smith Burton, potrivit Ancient Origins.
Un șef Cherokee, Oconostota, i-a povestit, de asemenea, povestea oamenilor cu ochi de lună guvernatorului din Tennessee, John Sevier, în 1782. Bătrân la acea vreme, Oconostota a repetat povestea care i-a fost spusă de strămoșii săi, potrivit căreia „oamenii albi” au „traversat cu mult timp în urmă marea apă [Oceanul Atlantic] și au debarcat primii lângă gura râului Alabama, lângă Mobile”.
Așadar, ce s-a întâmplat cu oamenii cu ochi de lună? Burton a consemnat că Cherokee i-a „expulzat” pe „acești nenorociți”. Iar North Carolina Ghosts sugerează că Cherokee a profitat de intoleranța oamenilor cu ochi de lună la luminozitate, atacându-i în timpul unei luni pline puternice.
Astăzi, este posibil să considerăm poveștile despre oamenii cu ochi de lună drept simple mituri. Însă unii cred că oamenii cu ochi de lună au existat cu adevărat. Aceștia bănuiesc că erau europeni care au venit în America de Nord în secolul al XII-lea.
Au venit galezii în America de Nord în 1170?
Legenda oamenilor cu ochi de lună este paralelă cu o altă legendă, cea a unui prinț galez pe nume Madoc ab Owain Gwynedd. Potrivit Legends of America, Madoc și fratele său Rhirid ar fi decis să fugă din Țara Galilor în 1170 din cauza unui război civil.
Navigând spre vest, frații ar fi debarcat în America de Nord și ar fi întemeiat o așezare. Legenda afirmă că Madoc chiar s-a întors în Țara Galilor pentru a aduce cu el mai mulți oameni peste Atlantic. Și, deși Madoc și Rhirid au dispărut ulterior din arhiva istorică, povestea lor a fost păstrată vie începând cu secolul al XII-lea prin intermediul poveștilor și cântecelor galeze.
Așadar, au fost acești prinți galezi strămoși ai poporului cu ochi de lună?
Oconostota se pare că așa credea. Potrivit Legends of America, el i-a spus lui Sevier că movilele misterioase din zonă au fost construite de galezi. Mai mult, unii coloniști galezi au observat asemănări surprinzătoare între cultura lor și cultura indigenă pe care au întâlnit-o în Lumea Nouă.
După cum relatează Ancient Origins, galezii din America de Nord au găsit forturi de piatră asemănătoare cu cele pe care strămoșii lor le construiseră în Țara Galilor, au observat că unii indigeni aveau pielea palidă și ochii albaștri și chiar au remarcat că anumite limbi indigene sunau asemănător cu galeza.
În 1608, un grup de coloniști albi a constatat chiar că galeza era atât de asemănătoare cu limba monacanilor, încât l-au pus pe un membru galez din grupul lor, Peter Wynne, să acționeze ca interpret între cele două grupuri.
Deși este ușor să respingem unele dintre aceste dovezi ca fiind coincidențe, unii susțin că oamenii cu ochi de lună au lăsat și urme fizice ale civilizației lor în Munții Apalași.
Urmele misterioase ale oamenilor cu ochi de lună
Până în ziua de azi, există o serie de situri ciudate în zona de la poalele Munților Apalași, despre care unii cred că sunt urme ale oamenilor cu ochi de lună. După cum relatează Legends of America, unul dintre aceste situri este Fort Mountain din Georgia.
Acolo, au rămas urme fărâmițate ale unui zid cândva puternic. Cu o lungime de aproape 900 de metri, o grosime de 12 metri și o înălțime de șapte metri în unele locuri, zidul seamănă izbitor cu crenelurile europene.
Sevier chiar i-a spus unui prieten că zidul a fost construit de „galezi”, scriind că aceștia l-au construit „ca protecție împotriva strămoșilor cherokee, care în cele din urmă i-au alungat din regiune”.
Dar dacă zidul de pe Fort Mountain a fost construit de oamenii cu ochi de lună, „galezii”, este posibil ca aceștia să nu fi avut nicio legătură cu cei doi prinți din secolul al XII-lea. Unii istorici au estimat că zidul este anterior sosirii lor cu sute de ani, putând fi construit între anii 400 și 500 e.n.
Un muzeu de istorie locală din Murphy, Carolina de Nord, susține, de asemenea, că deține un artefact al oamenilor cu ochi de lună. Aceștia susțin că un fermier din secolul al XIX-lea a dezgropat pe terenul său o statuie ciudată, care pare să înfățișeze doi oameni, fie că stau aproape unul de celălalt, fie că sunt uniți, cu fețele plate.
Cu toate acestea, nu este clar dacă această statuie îi înfățișează sau nu pe oamenii cu ochi de lună – sau dacă a fost făcută de ei.
În cele din urmă, legenda oamenilor cu ochi de lună îi lasă pe istorici cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Au fost poveștile Cherokee despre poporul palid, cu ochi de lumină, care ura lumina soarelui, un simplu mit? Sau indicau ele un adevăr istoric necunoscut? Erau galezi oamenii cu ochi de lună? Sau ceva diferit?