Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Lysippos și renașterea sculpturii elenistice. Geniul din inima Antichității Grecești
Articole online

Lysippos și renașterea sculpturii elenistice. Geniul din inima Antichității Grecești

Lysippos

Lysippos era cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni trei sculptori greci clasici din secolul al IV-lea î.Hr. Împreună cu sculptorii Scopas din Paros și Praxiteles din Atena, el a contribuit la revoluția artistică din perioada elenistică.

Lysippos și renașterea sculpturii elenistice. Geniul din inima Antichității Grecești

A fost cel mai mare sculptor din școala de la Sikyon, un centru artistic de prestigiu care ocupa locul al doilea în ierarhia artei, după Atena. Sursele antice îl clasificau drept unul dintre cei mai experimentați sculptori în bronz.

„Nu au supraviețuit lucrările originale ale lui Lysippus, ceea ce îngreunează stabilirea unor date exacte pentru cariera sa, dar sursele literare indică faptul că a avut o carieră lungă și activă care a cuprins o mare parte din secolul al IV-lea î.Hr.”

Ca sculptor, Scopas din Paros a fost cel mai cunoscut pentru sculptura eroului grec Meleager, gazda vânătorii de mistreți din Calydonia. De asemenea, a fost renumit pentru opera sa din cupru în care a reprezentat-o pe Afrodita și pentru interpretarea capului Higiei, zeița sănătății și curățeniei. În afară de presupusa sa relație romantică cu modelul său, curtezana Phryne, Praxiteles din Atena a fost cunoscut ca fiind primul care a sculptat nudul feminin într-o statuie în mărime naturală.

Lysippos a realizat peste 1.500 de statui din bronz. Este cunoscut pentru statuile sale masive din bronz ale lui Zeus, care aveau o înălțime de 17 metri. Această statuie, pe care geograful grec antic Pausanias o descrie ca aflându-se în piața din Sicyon în secolul al II-lea d.Hr., există în miniatură pe o monedă de bronz din timpul domniei împăratului roman Caracalla din secolul al III-lea.

Descoperire făcută la monumentul Daochos din Delphi

Monumentul Daochos era o fundație masivă dreptunghiulară care adăpostea 9 statui, la nord-est de terasa Templului lui Apollo din Delphi. Sub fiecare dintre statui, cu excepția unei figuri din extrema dreaptă, o epigramă descria individul portretizat și enumera realizările sale. Monumentul a fost inaugurat de Daochos din Pharsalos. Daochos a fost deputat din partea Tesaliei la Consiliul Amftionic din aproximativ 337 până în 333 î.Hr. Probabil că a construit acest monument în timpul mandatului său la Delphi. Inscripțiile oferă, de asemenea, locația și gradul de rudenie al figurilor reprezentate. De exemplu, Daochos al II-lea (pentru a-l diferenția de bunicul său cu același nume, care a fost de asemenea portretizat) stătea al doilea de la capătul stâng al bazei. Alături de el se afla statuia fiului său, Sisifos al II-lea.

Studiul inscripțiilor de pe monumentul lui Daochos a fost publicat în 1897 și a stârnit imediat un interes sporit pentru studiul operei sculptorului Lysippos. S-a descoperit că inscripția de pe soclul unei statui găsite la Pharsalos era identică cu o epigramă ceva mai scurtă a statuii Agias de la Delphi, iar numele Lysippos, probabil sculptorul statuii, era scris sub inscripția de la Pharsalos.

Registration

Aici iti poti reseta parola