Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cinci motive cheie pentru care Churchill a pierdut alegerile generale din 1945
Articole online

Cinci motive cheie pentru care Churchill a pierdut alegerile generale din 1945

Winston Churchill

Cinci motive cheie pentru care Churchill a pierdut alegerile generale din 1945

Rata de popularitate a lui Churchill era de 83% cu doar câteva luni înainte de înfrângerea sa, dar într-o victorie neașteptată, Partidul Laburist al lui Clement Attlee a ajuns la putere cu o majoritate de 145 de locuri.

Întrebarea este: cum a reușit Churchill, un politician popular și rezistent în luptă, să nu reușească să câștige sprijinul poporului britanic în iulie 1945?

1. Consecința „împăcării” de dinainte de război

Cu toate că coaliția conservatoare a condus la victoria Marii Britanii asupra nazismului, Partidul Conservator de după război a fost criticat pentru politica sa de „împăcare” cu inamicii fasciști ai Marii Britanii adoptată înaintea războiului.

„Guilty Men”, o carte extrem de populară publicată în 1940, a acuzat guvernul național conservator majoritar că s-a supus intimidării lui Hitler și că nu a echipat în mod adecvat Marea Britanie pentru război.

Deși inițial a fost lăudat pentru că a evitat un nou război în Europa, Neville Chamberlain a fost criticat în curând pentru că a negociat cu Hitler și a semnat Acordul de la München din 1938, care a aprobat anexarea de către Germania a unor părți din Cehoslovacia.

Churchill însuși s-a opus acordului, numindu-l „o înfrângere fără război”, dar în 1945, în opinia publică, partidul său era încă strâns legat de politica din care s-a născut.

2. Conservatorii s-au concentrat prea mult asupra lui Churchill

Până în 1945, Churchill devenise figura emblematică a victoriei britanice, iar Partidul Conservator a fost însărcinat cu politica externă și securitatea națională de-a lungul anilor.

După sfârșitul războiului, publicul a devenit din ce în ce mai îngrijorat de faptul că Churchill ar putea fi încă prea concentrat pe politica externă în urma conflictului.

În detrimentul său, campania Partidului Conservator a gravitat prea mult în jurul lui Churchill ca erou de război și simbol de cult, și nu suficient în jurul reconstrucției Marii Britanii.

3. Necesitatea de a „înfrunta viitorul”

În contrast, Attlee a oferit pace și prosperitate acasă. Politicile Partidului Laburist – orientate spre reforma socială, drepturile muncitorilor, locuințe, șomaj redus și asistență medicală „din leagăn până la mormânt”,  s-au dovedit în cele din urmă mai atractive decât argumentul Partidului Conservator, care susținea că astfel de schimbări nu erau accesibile.

4. Retorica de campanie necorespunzătoare

Discursurile lui Churchill sunt modele legendare de bună oratorie, dar cuvintele sale nu erau întotdeauna la obiect. La începutul campaniei sale electorale, el a ironizat faptul că punerea în aplicare a politicilor socialiste ale lui Attlee ar necesita „… o formă de Gestapo, fără îndoială foarte umanizată în primă instanță” – un comentariu deplasat având în vedere ororile grave din trecutul recent.

Este posibil ca această glumă să nu fi distrus popularitatea personală foarte mare a lui Churchill în rândul poporului britanic, dar i-a oferit lui Attlee combustibil pentru propria sa campanie.

Răspunzându-i lui Churchill a doua zi, el i-a acuzat pe conservatori că sunt elitiști și a reafirmat că Partidul Laburist susține drepturile și libertățile oamenilor de rând: „Primul ministru s-a jucat mult aseară cu drepturile individului și cu pericolul ca oamenii să primească ordine de la funcționari. Sunt întru totul de acord că oamenii ar trebui să aibă cea mai mare libertate compatibilă cu libertatea celorlalți”

5. Forțe politice previzibile

Un partid aflat la putere este supus unei examinări constante și nu este neobișnuit ca sprijinul public pentru un guvern în exercițiu să scadă în timp.

Cu toate acestea, balansul de 12% de la conservatori la laburiști rămâne cel mai mare înregistrat vreodată în cadrul unor alegeri electorale britanice.

Registration

Aici iti poti reseta parola