Lucrurile unui soldat din Primul Război Mondial au fost predate unui muzeu din Marea Britanie
Sergentul adjunct Charles Stevens, din Cambridge, făcea parte din cadrul Armatei a 11-a Suffolks când a murit în bătălia de la Arras, în anul 1917.
Obiectele lui Charles au rezistat în pământ timp de 75 de ani până au fost descoperite împreună cu osemintele acestuia. Nepotul soldatului le-a donat ulterior unui muzeu din Suffolk.
„Cred că este o poveste pe care toată lumea ar trebui să o vadă.”, a declarant Colin Fakes.
El nu știa practic nimic despre moartea bunicului său matern, Știa doar că acesta servise în Primul Război Mondial– când a primit un telefon de la un bărbat din Franța, în anul 2013.
„Mi-a comunicat că au descoperit un cadavru acolo unde acest tip săpase o fundație pentru un zid și că au găsit trupul unui soldat britanic care după nume, pare a fi rudă cu tine”, a spus dl Fakes.
„M-am gândit ‘ce naiba sunt toate astea, este o farsă?
„Nu-mi venea să cred că, dintre toate milioanele de oameni uciși, au reușit să-l dezgroape pe bunicul meu.”
Familia franceză descoperise cadavrul necunoscut în timp ce construia o extindere a locuinței, în Roeux, în apropiere de orașul Arras, cu aproximativ 20 de ani mai devreme.
Sergentul Stevens a fost identificat prin intermediul unei linguri pe care scria numărul regimentului său și a fost înmormântat de către Comisia Mormintelor de Război ale Commonwealth-ului, dar familia franceză a dorit să informeze orice rudă ce se afla în viață pentru a le preda bunurile soldatului.
După ani de cercetări perseverente, internetul i-a ajutat să-l găsească pe Fakes – care a vizitat Roeux și a devenit un prieten al familiei.
Istoricul Taff Gillingham, care a ajutat la înființarea muzeului militar Great War Huts (Adăposturile de Război) în Hawstead, în apropiere de Bury St Edmunds, a declarat că nu este nimic neobișnuit ca trupurile soldaților să fie descoperite lângă casele de pe fostele câmpuri de luptă.
„Destul de interesant a fost să vedem cât de mult din echipamentul său era încă în posesia sa”, a spus el.
„În cele mai multe cazuri, totul a putrezit – piele, țesătură, metal, majoritatea lucrurilor nu supraviețuiesc timpului. Ceea ce este remarcabil în cazul lui Charles Stevens este că avem insignele, mărunțișul din buzunar, echipamentul din piele, cleștele de tăiat sârmă, tacâmurile și creionul său. Poți reconstitui literalmente ultimele zile din viața lui pe baza a ceea ce avea asupra sa când a murit.”