Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ascensiunea la putere a lui Gaddafi în Libia. Lovitura de stat de la 1 septembrie 1969
Articole online

Ascensiunea la putere a lui Gaddafi în Libia. Lovitura de stat de la 1 septembrie 1969

Gaddafi

Ascensiunea la putere a lui Gaddafi în Libia. Lovitura de stat de la 1 septembrie 1969

Muammar Abu Minyar al-Gaddafi (Kadhafi) s-a născut într-un cort în deșertul libian în 1942, fiul unui fermier beduin. Elev talentat, a absolvit Universitatea din Libia în 1963 și Academia militară libiană din Banghazi în 1965. Un naționalist arab înfocat, a complotat împreună cu un grup de colegi ofițeri pentru a-l răsturna pe regele Idris, care era considerat prea conservator și indiferent față de mișcarea pentru o mai mare unitate politică între țările arabe.

În momentul în care Qaddafi a ajuns la gradul de căpitan, în 1969, revoluționarii erau gata să lovească. Au așteptat până când regele Idris a fost plecat din țară, fiind tratat pentru o afecțiune la picior la un centru spa din Turcia, apoi i-au răsturnat guvernul printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge. Monarhia a fost abolită, iar Idris a călătorit din Turcia în Grecia înainte de a găsi azil în Egipt. A murit acolo, la Cairo, în 1983.

Îmbinând ortodoxia islamică, socialismul revoluționar și naționalismul arab, Gaddafi a instaurat în Libia o dictatură fervent anti-occidentală

În 1970, a retras bazele militare americane și britanice și a expulzat libienii italieni și evrei. În 1973, a preluat controlul asupra câmpurilor petroliere deținute de străini. A reinstaurat legile islamice tradiționale, cum ar fi interzicerea băuturilor alcoolice și a jocurilor de noroc, dar a eliberat femeile și a lansat programe sociale care au îmbunătățit nivelul de trai în Libia. Ca parte a ambiției sale declarate de a unifica lumea arabă, a căutat relații mai strânse cu vecinii săi arabi, în special cu Egiptul. Cu toate acestea, când Egiptul și apoi alte națiuni arabe au început un proces de pace cu Israelul, Libia a devenit din ce în ce mai izolată.

Guvernul lui Gaddafi a finanțat o mare varietate de grupuri teroriste din întreaga lume, de la gherilele palestiniene și rebelii musulmani din Filipine la Armata Republicană Irlandeză. În anii 1980, Occidentul l-a acuzat pentru numeroase atacuri teroriste în Europa, iar în aprilie 1986 avioanele de război americane au bombardat Tripoli ca represalii la un atentat cu bombă asupra unui salon de dans din Germania de Vest. Kadhafi ar fi fost rănit, iar fiica sa cea mică a fost ucisă în atacul american.

La sfârșitul anilor 1990, Kadhafi a încercat să scoată Libia din lunga sa izolare internațională prin predarea către Occident a doi suspecți căutați pentru explozia unui avion de linie deasupra orașului Lockerbie, Scoția, în 1988. Ca răspuns, Națiunile Unite au ridicat sancțiunile împotriva Libiei.

Statele Unite au eliminat propriul embargo în septembrie 2004. După ani de zile de respingere în lumea arabă, Kadhafi a încercat, de asemenea, să stabilească relații mai puternice cu națiunile africane neislamice, cum ar fi Africa de Sud, remodelându-se ca un om de stat african mai în vârstă.

În februarie 2011, pe măsură ce tulburările se răspândeau în mare parte din lumea arabă, protestele politice masive împotriva regimului lui Gaddafi au declanșat un război civil între revoluționari și loialiști. În martie, o coaliție internațională a început să efectueze lovituri aeriene împotriva bastioanelor lui Kadhafi, sub auspiciile unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU.

La 20 octombrie, guvernul interimar al Libiei a anunțat că Qaddafi a murit după ce a fost capturat în apropiere de orașul său natal, Sirte.

Registration

Aici iti poti reseta parola