China nu vrea ca Rusia să piardă în Ucraina. Dar finalul jocului Beijingului este neclar
Beijingul nu dorește ca președintele rus Vladimir Putin să eșueze în Ucraina, spun experții chinezi, dar încă nu este clar cât de departe va merge pentru a ajuta Kremlinul în schimbul unor avantaje precum cumpărarea de petrol rusesc cu reduceri mari, după cum relatează Insider.
„China nu vrea să se implice prea mult în război și vrea să continue să își mențină deschise opțiunile”, a declarat pentru Insider Susan Thornton, fost secretar adjunct interimar pentru afaceri în Asia de Est și Pacific la Departamentul de Stat.
„Nu vrea ca războiul să se prelungească cu toată instabilitatea aferentă, dar nu vrea ca Rusia să piardă sau ca regimul să se prăbușească”, a adăugat Thornton.
Dar alți experți văd puține semne că Republica Chineză dorește ca acest conflict să se încheie curând, în ciuda riscurilor pe termen lung de a fi atrasă într-o confruntare mai directă cu puterile occidentale.
China vrea ca războiul „să se prelungească fără ca Rusia să fie umilită”, a declarat pentru Insider June Teufel Dreyer, expert în China la Universitatea din Miami.
Prelungirea conflictului „va epuiza și mai mult stocurile de arme ale Occidentului și îl va costa foarte mult, față de China care face bani”, a explicat Dreyer.
Liderii și oficialii occidentali au avertizat în repetate rânduri că Republica Chineză observă îndeaproape Ucraina pentru a trage învățăminte cu privire la Taiwan, pe care Beijingul îl consideră o provincie separatistă. Există temeri că, dacă Ucraina va cădea în cele din urmă – ceea ce pare puțin probabil în situația actuală – atunci China va considera acest lucru ca un semnal că este momentul potrivit pentru a urma exemplul lui Putin și a acționa pentru a cuceri prin forță democrația insulară autonomă.
Deși China susține că este neutră în război, anul trecut a anunțat un parteneriat „fără limite” cu Rusia și a refuzat să condamne Kremlinul pentru invazie. Mass-media de stat chineză a preluat propaganda Kremlinului cu privire la război, iar guvernul chinez a criticat Occidentul pentru sancționarea Rusiei. Într-un semn al aprofundării legăturilor dintre Moscova și Beijing, cel mai înalt diplomat chinez a călătorit în capitala rusă săptămâna trecută – în timp ce președintele american Joe Biden a vizitat Kievul.
„Adoptarea unei poziții neutre în războiul din Ucraina a fost net negativă pentru China, deoarece nu este nici pe departe sprijinul afirmativ pe care Rusia și l-a dorit și cu siguranță nu este neutralitatea autentică care ar fi liniștit cel puțin NATO, având în vedere că ar fi nerealist ca Beijingul să se poziționeze împotriva parteneriatului său strategic cu Moscova”, a declarat Dreyer.
Iar China are multe de câștigat dacă renunță la poziția sa pretins neutră, inclusiv „accesibilitatea la rezervele abundente de petrol rusesc” și potențialul ca Moscova să devină „un partener junior” al Beijingului mai mult decât este deja, a spus Dreyer.
„Trebuie să rămânem vigilenți”
În ultimele zile, SUA au avertizat că Beijingul ar putea trimite arme în Rusia, ceea ce ar oferi un impuls foarte necesar pentru efortul de război nou-născut al Moscovei și pentru stocul de muniții epuizat. Administrația Biden a avertizat China că ar exista consecințe grave pentru o astfel de mișcare.
Beijingul a respins cu tărie sugestiile că va trimite ajutor letal Moscovei, dar SUA și aliații săi europeni sunt încă în alertă.
„China ne-a spus întotdeauna că nu furnizează arme Rusiei și că nu intenționează să o facă, foarte explicit”, a declarat vineri șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pentru CNBC.
„Dar, cu siguranță, trebuie să rămânem vigilenți”, a adăugat Borrell.
Între timp, China a dezvăluit recent un plan de pace pentru Ucraina, care a fost întâmpinat cu dispreț la Washington. „Nu am văzut nimic în plan care să indice că ar exista ceva care ar fi benefic pentru oricine altcineva în afară de Rusia”, a declarat Biden în cadrul emisiunii „This Week” de la ABC, duminică.
Biden on ABC on China's peace plan: "I've seen nothing [that] would indicate there's something that would be beneficial to anyone other than Russia … the idea that China is gonna be negotiating the outcome of a war that's a totally unjust war for Ukraine is just not rational" pic.twitter.com/inp3cOWbkZ
— Aaron Rupar (@atrupar) February 26, 2023