Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China domină Statele Unite în aproape toate sectoarele tehnologiei de vârf
Articole online

China domină Statele Unite în aproape toate sectoarele tehnologiei de vârf

SUA vs CHINA

China domină Statele Unite în aproape toate sectoarele tehnologiei de vârf

Centrul de greutate al lumii academice, tehnologice şi, în consecinţă, ştiinţifice se deplasează încet, dar sigur, spre Asia.

„Democraţiile occidentale sunt pe cale să piardă cursa tehnologică mondială, inclusiv pe planul progreselor ştiinţifice şi din cercetare şi capacitatea lor de a reţine talentele. Or, toate aceste elemente sunt esenţiale în dezvoltarea şi controlul principalelopr tehnologii mondiale de astăzi şi de mâine”.

Cu această constatare începe raportul Institutului australian de politică strategică (Aspi), un think tank australian, care anunţă că şi-a obţinut rezultatele „analizând cercetările cu mare potenţial din domenii tehnologice critice şi emergente, concentrându-se pe articole publicate în reviste de prim-plan”, precizează „The Guardian”.

Potrivit raportului Aspi – comandat de Centrul pentru implicare internațională al Departamentului de stat american –, China ar fi trecut în frunte în 37 din cele 44 de sectoare de tehnologii de vârf analizate, mergând de la „baterii eletrice la comunicaţii bazate pe tehnologiile 5G sau 6G”. „Statele Unite rămân lider în numai şapte tehnologii, precum vaccinurile, informatica cuantică sau sistemele de lansare spaţială”, mai scrie „The Guardian”.

Multă vreme pândind cea mai noua tehnologie occidentală, China conduce acum cortegiul naţiunilor în ceea ce priveşte ştiinţele. Atât de bine, încât astăzi talentele se exportă masiv spre est, în aşa măsură că „o cincime din publicaţiile importante [publicate de entităţi chineze] conţin articole co-semnate de cercetători care şi-au făcut post-doctoratul în ţările aparţinând Five-Eyes [adică Regatul Unit, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă şi Canada]”, relatează cotidianul britanic.

Joe Biden, în discursul lui despre starea Uniunii din 7 februarie, a confirmat voinţa Statelor Unite de a-şi continua eforturile în competiţia care le opune Chinei, precizând că  vor continua să investească în inovaţia americană şi s-o susţină pe cea a aliaţilor lor, protejând în acelaşi timp tehnologiile avansate [deja dezvoltate] pentru ca ele să nu fie utilizate contra [lor]”.

Registration

Aici iti poti reseta parola