Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China mileniului III preia ideea lui Ceaușescu și o folosește ca armă împotriva SUA
Articole online

China mileniului III preia ideea lui Ceaușescu și o folosește ca armă împotriva SUA

Se nașțe Pactul anti-NATO?

Xi a spus că noua inițiativă ia în considerare „preocupările legitime de securitate ale tuturor” și susține „principiul indivizibilității securității”, concepte cheie pe care Rusia le-a folosit pentru a-și justifica anexarea Crimeei în 2014 și atacul asupra Ucrainei.

„Indivizibilitatea securității” se referă în linii mari la ideea că securitatea unui stat este inseparabilă de cea a altor țări din regiune și, prin urmare, niciun stat nu ar trebui să-și sporească securitatea în detrimentul altuia. Președintele rus Vladimir Putin, justificând invazia sa în Ucraina, a susținut că strategia NATO a încălcat acest principiu.

Remarcile liderului chinez, făcute în timpul unui discurs video la Forumul anual Boao Asia, au venit în timp ce Beijingul continuă să-și consolideze legăturile cu Moscova chiar și după invazia lui Putin. La începutul acestei săptămâni, un diplomat chinez de top s-a angajat să aprofundeze legăturile cu statul agresor în timpul unei întâlniri cu trimisul Rusiei în China la Beijing.

Vă mai amintiți de „neamestecul în treburile interne”?

De la război, regimul chinez a criticat în mod repetat sancțiunile occidentale și a refuzat să condamne Moscova. De asemenea, a făcut ecou afirmația propagandistică a Moscovei că Statele Unite și NATO au instigat conflictul.

În timpul discursului său, liderul chinez a spus că inițiativa de securitate va susține „neamestecul în afacerile interne” (ideea folosită de Ceaușescu în anii 80) și va respecta „suveranitatea și integritatea teritorială”, sloganuri folosite în mod constant de Beijing pentru a justifica și a înlătura criticile la adresa agresiunii sale față de Taiwan. Beijingul vede insula autonomă ca pe propriul teritoriu care trebuie luat cu forța dacă este necesar.

Xi critică voalat America

Liderul chinez a reiterat, de asemenea, opoziția Beijingului față de „jurisdicția cu braț lung” și „sancțiunile unilaterale”, fără a numi direct vreo țară.

Luna trecută, oficialii occidentali au avertizat că Beijingul a semnalat dorința de a oferi Moscovei ajutor economic și militar pentru efortul său de război. Acest lucru l-a determinat pe președintele Joe Biden să-l avertizeze pe liderul chinez Xi Jinping în timpul unui apel video din 18 martie cu privire la „consecințe” nespecificate în cazul în care regimul sprijină în mod material Moscova.

Nenorociri economice

Forumul Boao de anul acesta, cunoscut sub numele de „Davos asiatic”, a venit pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul „politicii zero-COVID”asupra economiei globale, care este deja afectată de efectele secundare ale războiului din Ucraina. .

Economiști de la bănci, inclusiv Nomura și Barclays și Fondul Monetar Internațional (FMI) și-au revizuit previziunile privind PIB-ul pentru China, , la începutul acestei săptămâni, cu mult sub ținta Beijingului de „aproximativ 5,5 la sută”. Rata țintei economice cheie ar putea fi jenantă pentru Xi, care caută un al treilea mandat de cinci ani fără precedent la o întâlnire importantă a Partidului Comunist Chinez din această toamnă.

„Reziliența puternică” a economiei chineze este „neschimbată”, a spus Xi în cadrul conferinței de pe insula Hainan din sudul Chinei, un port de liber schimb care nu a fost blocat. El a cerut, de asemenea, promovarea cooperării asiatice pe fondul izolărilor tot mai mari de Occident.

Printre oaspeții la această conferință se află președintele israelian Isaac Herzog, președintele filipinez Rodrigo Roa Duterte și directorul general al FMI Kristalina Georgieva, potrivit ministrului de externe al Beijingului, notează zerohedge.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola