Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China depășește SUA în ceea ce privește producția de cercetare științifică
Articole online

China depășește SUA în ceea ce privește producția de cercetare științifică

china

China depășește SUA în ceea ce privește producția de cercetare științifică

Raportul, care a fost publicat marți de Institutul Național pentru Politici Științifice și Tehnologice din Japonia (NISTP), a constatat faptul că, China publică în prezent cel mai mare număr de lucrări de cercetare științifică pe an, urmată de SUA și Germania.

Cifrele s-au bazat pe mediile anuale între 2018 și 2020 și au fost extrase din datele compilate de firma de analiză Clarivate.

Raportul japonez NISTP a constatat, de asemenea, că cercetarea chineză a cuprins 27,2% din primele 1% dintre cele mai frecvent citate lucrări din lume. Numărul de citări pe care le primește o lucrare de cercetare este un indicator utilizat în mod obișnuit în mediul academic. Cu cât un studiu este citat de mai multe ori în lucrări ulterioare de către alți cercetători, cu atât mai mare este „impactul de citare” al acestuia.

Statele Unite au reprezentat 24,9% din primele 1% cele mai citate studii de cercetare, în timp ce cercetările din Marea Britanie au ocupat locul al treilea, cu 5,5%.
Potrivit raportului, China a publicat o medie anuală de 407 181 de lucrări științifice, devansând SUA cu 293 434 de articole de revistă și reprezentând 23,4% din producția mondială de cercetare.

Între 2018 și 2020, China a publicat 23,4% din lucrările științifice din lume, eclipsând SUA

China a reprezentat o proporție ridicată a cercetării în domeniul științei materialelor, chimiei, ingineriei și matematicii, în timp ce cercetătorii americani au fost mai prolifici în cercetarea în domeniul medicinei clinice, al științelor de bază ale vieții și al fizicii.

Raportul a fost publicat în ziua în care președintele SUA, Joe Biden, a semnat Chips and Science Act, o lege care ar autoriza o finanțare de 200 de miliarde de dolari în domeniul cercetării pe o perioadă de 10 ani pentru a face cercetarea științifică din SUA mai competitivă față de China.

Ambasada Chinei în SUA a declarat luna trecută faptul că, China se opune cu fermitate proiectului de lege, despre care a spus că este „înrădăcinat în [un] război rece și în mentalitatea de joc cu sumă zero”.

Constatarea privind „impactul ridicat” este în concordanță cu cercetarea publicată la începutul acestui an, care a constatat faptul că, China a depășit SUA în 2019 în măsura de top 1% și a depășit Uniunea Europeană în 2015.

Lucrările care primesc mai multe citări decât 99% din cercetări sunt „lucrări care sunt văzute ca făcând parte din clasa câștigătorilor premiului Nobel, chiar din vârful de lance al științei”, a declarat atunci co-autorul studiului, Dr. Caroline Wagner. „Statele Unite au avut tendința de a clasifica lucrările din China ca fiind de calitate inferioară. Acest lucru pare să se fi schimbat”.

SUA cheltuie în continuare mai mult pentru cercetare și dezvoltare în sectorul corporatist și universitar decât orice altă țară, a mai constatat raportul. „China are cel mai mare număr de cercetători în sectorul corporatist și universitar dintre țările majore. În sectorul corporatist, Statele Unite și China sunt la egalitate și ambele înregistrează o creștere rapidă.”

„China este una dintre țările de top din lume atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea lucrărilor științifice”, a declarat Shinichi Kuroki de la Agenția japoneză pentru știință și tehnologie pentru Nikkei Asia. „Pentru a deveni adevăratul lider mondial, va trebui să continue să producă cercetări recunoscute la nivel internațional”, a spus el.

Registration

Aici iti poti reseta parola