Evenimentul Istoric > Istoria se scrie sub ochii noștri > China anunță investiții masive în cea mai importantă bază navală din Cambodgia. Acuzațiile venite din partea Statelor Unite ale Americii
Istoria se scrie sub ochii noștri

China anunță investiții masive în cea mai importantă bază navală din Cambodgia. Acuzațiile venite din partea Statelor Unite ale Americii

China

China anunță investiții masive în cea mai importantă bază navală din Cambodgia. Acuzațiile venite din partea Statelor Unite ale Americii

În urma unor informații furnizate de către un oficial chinez, cooperarea militară dintre China și Cambodgia a fost îmbunătățită în ultima perioadă, asta după Beijingul a continuat să finanțeze modernizarea celei mai mari baze navale din statul din sud-estul Asiei, potrivit Reuters.

Ministrul cambodgian al apărării Tea Banh a respins temerile că statul său ar permite Chinei să construiască o bază militară pe teritoriul său, spunând că orice țară ar putea folosi instalațiile de la baza navală Ream, în vreme ce Cambodgia este deschisă să accepte asistența militară din partea oricui.

„Ca un pilon puternic al parteneriatului nostru impenetrabil, cooperarea militară China Cambodgia este în interesele fundamentale ale celor două națiuni și ale celor două popoare”, a declarat ambasadorul chinez din Cambodgia, Wang Wentian, în cadrul unui discurs de la o ceremonie fără precedent de la baza din Golful Thailandei.

SUA și-au exprimat „îngrijorările serioase” privind implicarea Chinei în această bază, spunând că subminează securitatea regională.

SUA au acuzat Cambodgia că nu este transparentă privind rolul Chinei în modernizarea infrastructurii

Legăturile Cambodgia-SUA sunt fragile de ani de zile din cauza acuzațiilor venite de la Washington că premierul Hun Sen, care deține funcția de multă vreme, și partidul său de la guvernare au blocat democrația prin persecutarea opoziției.

Hun Sen, care respinge astfel de îngrijorări, s-a apropiat de China, care este de departe cel mai mare investitor în Cambodgia

Premierul cambodgian Hun Sen a reiterat în mai multe rânduri că lucrările de la Ream sunt doar o modernizare a instalaţiei şi instalarea unui nou atelier pentru vapoare, dezvoltat cu ajutorul Chinei.

”Cambodgia nu are nevoie de prezenţa unei armate străine pe teritoriul său”, declara el luna trecută.

Beijingul spune acelaşi lucru.

”Modificarea bazei navale de la Ream vizează doar să consolideze capacităţile forţelor maritime cambodgiene”, a dat asigurări, marţi, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola