Informaţia este dată publicităţii de cotidianul britanic The Guardian.
Urmele strămoşilor necunoscuţi au fost descoperite când cercetătorii au analizat genomurile populaţiilor din Africa de Vest şi au descoperit că până la o cincime din ADN-ul lor ar fi provenit de la rude neidentificate până acum.
Geneticienii cred că strămoşii oamenilor moderni din Africa de Vest s-au reprodus cu această „populaţie fantomă” acum zeci de mii de ani, aşa cum strămoşii europenilor s-au reprodus cu neanderthalienii.
„În ceeea ce-i priveşte pe subiecţii din Africa de Vest pe care i-am studiat, toţi au origine în această populaţie arhaică necunoscută”, a declarat Sriram Sakararaman, din cadrul Universităţii California, la Los Angeles, care a coordonat acest studiu.
405 genomuri
Sankararaman si Arun Durvasula au obţinut 405 genomuri din patru populaţii din vestul Africii şi au folosit tehnici statistice pentru a vedea dacă genele au provenit din reproducerea între specii.
Analiza sugerează că acest lucru s-a întâmplat în toate cazurile.
Rezultatele nu sunt definitive, însă, potrivit estimărilor cercetătorilor, „populaţia fantomă” s-a desprins de strămoşii neanderthalienilor şi oamenilor moderni în urmă cu 360.000-1.000.000 de ani.
Experţii cred că grupul de probabil aproximativ 20.000 de indivizi s-a reprodus cu strămoşii oamenilor moderni din Africa de Vest în urmă cu aproximativ 124.000 de ani, însă sunt posibile şi alte teorii, potrivit lui Sankararaman. „Este foarte posibil ca imaginea de ansamblu adevărată să fie mult mai complicată”, a mai spus acesta.
Spre deosebire de timpurile moderne, lumea găzduia înainte numeroase specii sau subspecii umane, iar acuplarea nu era de neluat în calcul, atunci când se intersectau. În consecinţă, europenii moderni poartă o grămăjoară de gene neanderthaliene, în timp ce australienii, polinezienii şi melanezienii indigeni poartă genele Denisovanilor, un alt grup de umanoizi arhaici.