Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cercetătorii au descoperit în Oradea un mormânt preistoric care conține 169 de inele de aur
Articole online

Cercetătorii au descoperit în Oradea un mormânt preistoric care conține 169 de inele de aur

descoperire

Cercetătorii au descoperit în Oradea un mormânt preistoric care conține 169 de inele de aur

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de construcție a unui nou drum care leagă orașul Oradea de autostrada A3.

Săpăturile au fost efectuate din martie până la sfârșitul lunii iunie de către o echipă multinațională care reprezintă instituții din România și Ungaria, scoțând la iveală trei situri din perioada neolitică, două din epoca bronzului mijlociu spre sfârșitul epocii bronzului, două din perioada romană și două situri din Evul Mediu.

Într-un comunicat de presă anunțat de Muzeul Țării Crișurilor, arheologii care săpau lângă Biharia au descoperit mormântul unei femei aparținând culturii Tiszapolgár.

Cultura Tiszapolgár (4500-4000 î.Hr.), a fost o cultură arheologică eneolitică din Câmpia Ungariei Mari, Banat, Crișana și Transilvania, Slovacia de Est și regiunea ucraineană Zakarpattia din Europa Centrală.

Dr. Călin Ghemiș de la Muzeul Țării Crișurilor, care a condus echipa, a descris cum femeia a fost îngropată cu 169 de inele de aur care îi împodobeau părul, alături de o brățară de cupru cu mai multe spirale, două mărgele de aur și aproximativ 800 de mărgele din os.

Pe baza unui studiu inițial al dinților și a staturii defunctei, se crede că înmormântarea a fost a unei femei de rang înalt. Acest lucru este susținut și de lipsa armelor asociate în mod normal cu înmormântările masculine din cultura Tiszapolgár.

Probele au fost trimise la laboratoare din România și din Olanda pentru a obține o datare mai precisă printr-o analiză cu carbon 14, pe lângă prelevarea de probe de ADN și alte studii antropologice.

 „Când vom primi toate rezultatele analizelor, vom face un studiu, iar pe finalul anului sperăm să finalizăm totul şi să amenajăm în secția de Istorie (n.r. – Muzeului Țării Crișurilor) o expoziţie dedicată acestei descoperiri”, a explicat Gruia Fazekas, șeful secției de Arheologie a instituției culturale. 

În cadrul săpăturilor mai ample ale proiectului, echipa a găsit, de asemenea, urmele a două locuințe din apropierea orașului Sântandrei, care conțineau ceramică din secolul al II-lea î.Hr. până în secolul al II-lea d.Hr. De asemenea, echipa a descoperit o așezare sarmațiană din secolele III-IV, tot în apropiere de Biharia, și un schelet de femeie îngropat cu mai multe bijuterii din necropola așezării.

Mai multe informații puteți regăsi accesând link-ul ebihoreanul.ro.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola