Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Cenzura în perioada comunistă: De la filme la scrisori intime, PCR controla îndeaproape viața oamenilor
Articole online

Cenzura în perioada comunistă: De la filme la scrisori intime, PCR controla îndeaproape viața oamenilor

PCR

Cenzura în perioada comunistă: De la filme la scrisori intime, PCR controla îndeaproape viața oamenilor

PCR a controlat toate formele de media, inclusiv ziare, reviste, cărți, radio și televiziune. Tot conținutul a fost puternic cenzurat și orice material considerat critic la adresa regimului a fost interzis. Aceasta a inclus nu numai conținut politic, ci și lucrări culturale și artistice care au fost considerate a avea un impact negativ asupra societății.

Pe lângă cenzura mass-media, RCP a monitorizat îndeaproape și conversațiile private și corespondența. Securitatea supraveghea îndeaproape populația și deseori deschidea și citea scrisori private și intercepta conversații telefonice. Oamenii care au criticat regimul sau care și-au exprimat disidența au fost adesea arestați și supuși la interogații și torturi brutale.

Cenzura folosită și ca mijloc de control al educației din România. Curriculumul a fost puternic cenzurat și orice materiale care au fost considerate critice la adresa regimului au fost interzise. Acestea au inclus lucrări ale autorilor străini și documente istorice care înfățișează România într-o lumină negativă.

Cenzura a avut un impact profund asupra culturii României în perioada comunistă

Artiștii, scriitorii și intelectualii au fost forțați să-și autocenzureze opera pentru a evita arestarea și persecuția. Acest lucru a dus la o înăbușire a creativității și o lipsă de opere de artă și literatură originale. De asemenea, PCR a folosit cenzura pentru a rescrie istoria, creând o narațiune falsă a trecutului României pentru a-și justifica controlul asupra puterii.

În ciuda eforturilor PCR de a controla fluxul de informații în România, au existat totuși cei care au reușit să găsească modalități de a ocoli cenzura. De exemplu, samizdat, cărțile distribuite în secret, adesea prin rețele de persoane de încredere. Aceste publicații au oferit un debușeu pentru vocile discordante și au contribuit la răspândirea informațiilor despre abuzurile drepturilor omului și alte nedreptăți comise de regim. Sfârșitul epocii comuniste în România în 1989 a adus schimbări semnificative în politicile de cenzură ale țării. Mass-media a ajuns să nu mai fie controlată de stat, deși nu a devenit cu adevărat liberă nici după revoluție, iar cenzura a fost ridicată, parțial.

Registration

Aici iti poti reseta parola