Cel mai vechi text scris în limba bască a fost găsit pe mâna lui Irulegi
Obiectul datează din secolul I î.Hr. în timpul Războaielor romane din Sertoria (80-72 î.Hr.), o perioadă de conflict între o facțiune de rebeli romani (sertorienii) și guvernul de la Roma.
Potrivit arheologilor, mâna a fost plasată deasupra unei uși pentru protecție, dar așezarea a fost incendiată și apoi abandonată, lăsând obiectul îngropat în ruinele unei case din cărămidă de lut.
Se sugerează că mâna a fost creată de către Vascones, un trib preroman care locuia pe un teritoriu care se întindea între cursul superior al râului Ebro și bazinul sudic al Pirineilor de vest.
Anterior se credea că vasconii nu aveau o limbă scrisă propriu-zisă (cu excepția câtorva cuvinte) și că au început să lase texte scrise doar după ce romanii au introdus latina.
Un nou studiu al Mânerului de Irulegi a identificat cinci cuvinte vasconice în 40 de caractere, o descoperire care infirmă multe din ceea ce se știa până acum despre vasconi și sugerează că obiectul conține cel mai vechi text în limba bască, scris în alfabet iberic.
Primul cuvânt se citește sorioneku, ecou al limbii basce actuale „zorioneko”, un cuvânt care înseamnă „noroc”. Cuvântul este însoțit de alte patru cuvinte al căror înțeles nu este la fel de evident.
Joaquín Gorrochategui, profesor de filologie indo-europeană la Universitatea din Țara Bascilor, a declarat:
„În acest moment, nu există nici un fel de informații despre acest subiect: „”Această lucrare dă peste cap ceea ce credeam despre basci și despre scris. Eram aproape convinși că bascii erau analfabeți în antichitate și că nu foloseau scrisul, nimic mai mult decât pentru a bate niște monede”.