Evenimentul Istoric > Articole online > Cel mai vechi oraş construit în Marea Britanie, descoperit în apropiere de Stonehenge
Articole online

Cel mai vechi oraş construit în Marea Britanie, descoperit în apropiere de Stonehenge

Urbea, care se află în apropierea izvorului Blick Mead, datează de circa 10.000 de ani, și era adăpost pentru o populație de vânători-culegători.

Cercetători de la Universitatea Buckingham cred că locuitorii de la Blick Mead ar fi putut construi Stonehenge, care nu se află la o mare distanță de zona respectivă.

Apa, vitală

Profesorul David Jacques a declarat, potrivit mirror.co.uk, că atunci când privești Stonehenge te întrebi unde sunt oamenii în povestea asta? ”Pare logic ca, dacă vrei să afli cine a construit, cel mai bine e să te uiți după locul în care se află apă”, a adăugat acesta.

Situat la doar o milă distanţă de monumentele megalitice din Whiltshire, zona Blick Mead era dotată cu o platformă ceremonială neobişnuită, care sugerează că zona avea o importanţă rituală pentru culegătorii şi vânătorii care au trăit acolo cu 10.000 de ani în urmă. 

Zonă permanentă de campare

În opinia profesorului David Jacques, descoperirea face și mai interesant Stonehenge, pentru că îi conferă o istorie și mai lungă, legându-l de locuitorii din Mezolitic. ”Blick Mead este cu adevărat leagănul Stonehenge”, opinează acesta.

Deşi aceste populaţii primitive rareori se stabileau într-un loc, profesorul David Jacques de la Universitatea Buckingham crede că terenul ar fi putut fi un loc permanent de campare, unde trăiau cel puţin copiii, bătrânii şi bolnavii.

Arheologii au recuperat din şantier peste 70.000 de unelte din piatră.

Apă, plante, animale

Astăzi, Blick Mead este un pârâiaş, dar în era Mezolitică se afla în centrul unui câmp inundat şi zona era străbătută de un râu uriaş care furniza apă pe tot parcursul anului.

Apele adăpostesc de asemenea o algă rară numită hildenbrandia, care dă o culoare roşiatică pietrelor, conferindu-le o notă suplimentară de magie.

Iar terenul plat din jur era populat de vite supradimensionate „auroch”, actualmente dispărute.

Sursă de hrană

Arheologii cred că aceste vite i-au determinat pe vechii locuitori ai Albionului să se stabilească aici, animalele fiind considerate sacre, dar şi o sursă de hrană vitală.

Un singur exemplar de bou auroch ajungea pentru a hrăni 300 de oameni.

În timpul excavărilor, cercetătorii au descoperit cranii şi oase de auroch la Stonehenge, sugerând o legătură cu oamenii de la Blick Mead.

Rezultatele recentelor săpături arheologice sunt prezentate în documentarul „Lost Cities” realizat pentru canalul National Geographic.

CREDIT FOTO:  Qinetiq Ð Boscombe Down/ mirror.co.uk

 

Registration

Aici iti poti reseta parola