Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cel mai temut loc pentru Biserica Catolică. Cum sunt tratați preoții
Articole online

Cel mai temut loc pentru Biserica Catolică. Cum sunt tratați preoții

preot-catolic

“Când ucizi un preot, nu ucizi doar o persoană”

Preoții catolici au fost puși la zid și în țări în care credința lor era legală. De exemplu, părintele James Coyle a slujit în Alabama într-un moment în care sentimentele anti-catolice erau puternice, ajungând să fie mult mai criticat după ce s-a căsătorit cu fiica unui catolic din Puerto Rico.

Chiar dacă mulți oameni consideră că a fi preot este o slujbă care îți oferă siguranță, lucrurile nu se desfășoară de fiecare dată în acel fel. În Mexic, unde aproape 80% din populație aderă la credință, este cea mai periculoasă țară din lume pentru preoții catolici.

Cu toate că Mexicul are o libertate religioasă susținută și de lege, având și o populație exclusiv catolică, acest lucru nu înseamnă nu oferă siguranță preoților și altor catolici din sistemul religios. Acest lucru se datorează cartelurilor de droguri și a bandelor criminale care ucid pe oricine consideră o amenințare, fie că este vorba despre jurnaliști, politicieni sau preoți.

Între 2005-2021, cartelurile de droguri din Mexic au ucis cel puțin 47 de preoți și călugărițe. Părintele Sergio Omar Sotelo Aguilar, directorul Centrului Catolic din Mexic, a spus că există două motive pentru un astfel de comportament. Primul este că acești bărbați și femei, prin natura lor, se opun infracțiunilor și violenței pe care cartelurile le reprezintă. Dacă aceștia sunt considerați o amenințare din partea cartelurilor, nu va exista niciun motiv pentru a ezita să-i ucidă. În al doilea rând, unii membri ai bandelor criminale consideră că bisericile catolice ascund adevărate comori la care pot ajunge doar dacă îi ucid pe cei care le apără.

Părintele Aguilar susține că atacurile împotriva preoților din Mexic sunt de fapt atacuri împotriva catolicismului din această țară. „Când ucizi un preot, nu ucizi doar o persoană. De fapt, ataci o instituție care stabilizează o întreagă comunitate”, a spus el.

Registration

Aici iti poti reseta parola